Festivalul Zilele Nordului, ajuns la ediția a IV-a, se pregătește intens de start. În perioada 17-20 august suntem așteptați să descoperim locuri de poveste din Nordul extrem – Darabani, Pomârla, Hilișeu, toate în județul Botoșani – prin intermediul muzicii, a atelierelor, a călătoriilor și a experiențelor pe care le propune festivalul. Câteva nume care vor concerta la festival, în aer liber, în Poiana Teioasa, curtea Conacului Balș și în amfiteatrul în aer liber de la Pomârla sunt Coma, Moonlight Breakfast, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks, JazzyBIT, Sunet Fin, C.A.L.I. Quartet. Organizatorii festivalului ne-au împărtășit de unde a pornit ideea festivalului, ce ne așteaptă la această ediție și care sunt câteva dintre motivele pentru care Nordul ne cheamă vara asta, la mijloc de august.

Care sunt principalele motive pentru care credeți că ar trebui să vizităm nordul?
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord: Festivalul aduce patru zile intense, o experiență fascinantă în locuri de poveste, cu cei mai buni artiști de jazz, funk, rock și electro din țară, cu tururi ghidate în fiecare zi și cu activități dintre cele mai variate: întâlniri cu campioni olimpici, expoziții de fotografie, proiecții de filme la miez de noapte, maratoane de ciclism și multe altele. Sunt atât de multe lucruri de făcut încât nu pot fi făcute toate. Cazările sunt disponibile la pensiunile din regiune și în cele două campinguri ale festivalului, iar opțiunile gastronomice sunt dintre cele mai variate, de la burgeri aduși de Street Food Festival la mâncăruri tradiționale din zonă. Însă, în primul rând, în Nord e de mers pentru oameni și pentru poveștile lor. La festival se adună 10.000 de localnici și 1.000 de vizitatori veniți din alte părți.

Ce să nu ratăm la Zilele Nordului 2017?
Ștefan Teișanu: Puncte de interes vor fi concertele din Poiana Teioasa cu Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, deschiderea festivalului, în curtea Conacului Balș, concertele din frumosul amfiteatru de la Pomârla, filmele de la miezul nopții pe care le vom proiecta în aer liber, atelierele și întâlnirile cu oameni cu mari rezultate în domeniile lor. E vorba despre campioana olimpică Doina Melinte, Mona Prisăcariu, lucrător comunitar cu experiență pe trei continente, tânărul actor Theodor Șoptelea și Iulian Rotariu, singurul român care a alergat în patru deșerturi și a făcut asta pentru binele semenilor săi. În plus, pentru cei care vin din alte localități sau zone ale țării, tururile ghidate vor fi cu siguranță puncte de interes. Vizităm locuri pline de poveste și legende: Delta Prutului, Cetatea Doamnei, vechea capitală Siret, experimentăm o șezătoare ca altădată și facem Turul Darabanilor. În plus, cicliștii nu ar trebui să rateze MTB Maratonul Nordului, în ultima zi de festival, la Pomârla.

Cum a fost gândit programul, ce ne puteți spune despre cele 4 zile de festival?
Ștefan Teișanu: Festivalul își propune să pună în mișcare energiile comunităților din Nord, să producă o scânteie și un sprijin pentru dezvoltarea regiunii. Pentru asta ne străduim ca la fiecare ediție să cunoaștem și să învățăm cât mai multe unii de la alții, pentru a găsi inspirația de a lua Nordul pe cont propriu, crezând mai mult în el și în noi. Tocmai de aceea programul este unul complex, intens și plin de activități: de la muzică la tururi ghidate, proiecții de filme în aer liber, ateliere, conferințe, activități sportive. Ca capitolul muzică vom avea concerte de jazz, funk, rock și electro cu Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks, JazzyBIT, Sunet Fin, C.A.L.I. Quartet, Trees Orchestra, Bulz Brotherz, iar intrarea e liberă fie că ne referim la Poiana Teiasa, la curtea Conacului Balș sau la amfiteatrul din Pomârla. Întâlnirile Nordului aduc în fața noastră oameni cu rezultate remarcabile în domeniile lor în încercarea de a ne aminti de valorile noastre. Îi provocăm să-și împărtășească poveștile și ideile despre comunitate, despre puterea unui om de a schimba o comunitate ori despre puterea unei comunități de a-și schimba soarta. Tururile ghidate ne vor duce spre locuri care merită descoperite dar care sunt prea puțin promovate și cunoscute, iar la fiecare miez de noapte urmărim, în centrul Darabaniului, un film oferit de Festivalul Internațional de Film Transilvania. MTB Maratonul Nordului, ajuns la cea de-a VII-a ediție ne provoacă să descoperim frumusețile Nordului pe bicicletă.
zn
De unde a pornit ideea organizării lui?
Ștefan Teișanu: Câțiva dărăbăneni plecați prin lume, alături de câțiva rămași acasă, am decis să ne ajutăm, după puteri, comunitatea natală în eforturile ei de a se dezvolta. Am ales varianta unui eveniment cultural de mari dimensiuni, capabil să pună în mișcare energiile locale și să aducă alături de echipa noastră noi și noi prieteni de acasă și de departe. S-a dovedit că am ales bine.

Cum a evoluat de-a lungul timpului festivalul?
Ștefan Teișanu: Am început în 2014 cu trei zile de festival și o echipă de 70 de voluntari. N-a fost ușor, dar entuziasmul și bucuria de a porni la drum au învins toate greutățile, iar Zilele Nordului și-au făcut un debut apreciat în toată regiunea și chiar în presa națională. Un an mai târziu am pus în scenă o ediție și mai bună, care învăța din greșelile primeia și se bucura de sprijinul tuturor celor pe care aceasta îi convinsese să fie alături de festival. În 2016 am avut cea mai mare ediție de până acum, cu 50 de evenimente desfășurate în 10 localități din România, Ucraina și Republica Moldova. Atunci festivalul a devenit cu adevărat unul al Nordului.
În fiecare an ne-am preocupat de soarta unui obiect de patrimoniu în regiune și ne-am chemat comunitatea să sprijine cu donații în bani sau în materiale munca de creare a Muzeului Nordului și a Parcului Stejarilor lui Ștefan cel Mare, pe cea de salvarea a Casei Enescu de la Mihăileni sau de sprijinire a Școlii Românești de la Cernăuți. În 2017 avem din nou, așa cum e și normal, o cea mai bună ediție. Am adus artiști de top și invitați renumiți din multe domenii, avem tururi de poveste și activități diversificate și avem alături de noi parteneri valoroși, care contribuie la dezvoltarea unui festival puternic în Nord: Radio Guerrilla, TIFF, Street Food Festival, The Beard Brothers. De asemenea, în 2017 avem o a doua scenă a festivalului, în amfiteatrul în aer liber de la Pomârla. În acest an avem și cea mai ambițioasă campanie de până acum în istoria Zilelor Nordului: repararea Școlii Vechi de la Darabani, pentru care sunt necesare lucrări de 150.000 de lei.

Câte persoane sunt implicate în festival?
Ștefan Teișanu: Cam 200. În echipa de management sunt 10 persoane cu experiență în organizarea de evenimente, avem un crew tehnic format din încă 15 specialiști în sceno-tehnică și foto-video și avem 120 de voluntari care sunt sufletul festivalului. Și avem mulți, mulți parteneri și colaboratori în toate localitățile în care activăm, nici fără ei n-ar putea avea loc Zilele Nordului.
rsz_zilele_nordului
Care e mesajul pe care vreți să-l transmiteți?
Ștefan Teișanu: Zilele Nordului pot intra în agenda oamenilor fie ca „aventura verii”, fie ca un eveniment care te umple de energia de care ai nevoie peste an. Festivalul poate fi aventura verii pentru că se întâmplă într-o regiune mirifică și îndepărtată de marile orașe, pentru că aduce cei mai buni artiști din România, Moldova și Ucraina, pentru că are campinguri cu toate dotările și activități care te pot ține în priză toată săptămâna, de la maraton de ciclism la filme proiectate în miez de noapte și de la conferințe la tururi ghidate în Nord. Și e un eveniment dătător de energie pentru că ne ajută pe toții să descoperim un Nord plin, la rândul lui, de energie, un Nord care ne va inspira să avem curaj, să avem inițiativă și să ne facem strada, comunitatea și viața așa cum vrem.

Ce legende locale și povești ale locului cunoașteți și credeți că ar merita împărtășite?
Ștefan Teișanu: Sunt multe. Și frumoase. Și adevărate. E mai bine însă ca lumea să le experimenteze la fața locului, pe străzile, în casele și prin locurile unde ele s-au născut. Sunt povești cu Eminescu și cu Enescu, povești cu armenii și evreii care au schimbat definitiv istoria locurilor, povești cu oameni simpli și cu personalități din toate domeniile, născute aici în Nord. Ca să amintim o singură legendă, v-o spunem pe cea a stejarilor pe care Ștefan cel Mare i-a plantat lângă Darabani atunci când, întorcându-se victorios după o bătălie cu tătarii și încercând să-și așeze tabăra pe locurile acelea, n-a găsit umbră nicăieri și-atunci a decis să rezolve această problemă pentru cei de după el. A plantat patru stejari, noi le-am transformat poiana în parc la prima ediție a Zilelor Nordului și am învățat că avem cu toții o responsabilitate pentru cei din jurul nostru și pentru cei de după noi.

Intrarea la toate concertele este liberă, iar pentru tururi taxa modică e pentru participare de 10 lei, care include transportul și ghidajul. Banii strânși vor ajuta la reabilitarea Școlii Vechi din Darabani. Detalii despre festivalul Zilele Nordului (17-20 august) găsiți pe www.zilelenordului.ro.

Untold a fost magic
Tot ce trebuie să știi despre Untold la câteva zile înainte de festival
=
Cristina Tănase

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.