Cultura festivalurilor a început să prindă foarte bine la noi la România, dovadă fiind numărul evenimentelor care crește de la un an la altul. Fie că vorbim de o experiență completă, cu muzică, natură, camping, aer liber și alte activități, fie de mai multe nopți de clubbing, un festival e mereu o idee bună. Și, slavă Domnului, avem de unde alege.

1. Primul pe listă ar fi Sunwaves, ediția cu numărul 21. Din 27 aprilie până în 1 mai, Mamaia o să fie gazda unui festival care face deja tradiție. Încă nu a fost anunțat un line-up, dar Sunwaves nu a dezamăgit niciodată fanii muzicii techno, mizând pe o combinație între artiști români și străini (din edițiile trecute îi putem aminti pe Carl Cox, Dubfire, Paco Osuna, Raresh, Petre Inspirescu sau Barac). Biletele early-bird sunt sold-out, s-au vândut imediat după ce au fost puse la vânzare, așa că dacă vrei un bilet ar trebui să fii pe fază la următorul anunț.
Sunwaves

2. Blaj aLive o să aibă loc anul ăsta între 3 și 5 iunie, tot pe Câmpia Libertății din Blaj. Nici aici nu avem încă un line-up, așa că va trebui să mai așteptam. Pe lângă muzică, festivalul promite să ne bucure cu ateliere, jocuri, activități și daytime parties. Anul trecut line-up-ul a fost unul divers, de la Dub Inc la Kadebostany, de la GOLAN la C.T.C., așa că sigur o să gasești ceva să-ți placă.

3. Brehne Festival o să aibă loc între 22 și 25 iunie în Poiana Brașov. Din descrierea de pe Facebook reiese faptul că accentul o să cadă pe natură și spiritualitate; muzică live, video maping, trippy cinema, yoga, artă, camping par să fie cuvintele cheie care definesc evenimentul. Nu există încă artiști confirmați (în 2016, din line-up au făcut parte mai mulți DJ din Brașov sau București), dar toate activitățile astea și locația festivalului sună foarte promițător.

4. Următorul festival pe listă este Airfield, un nume deja cunoscut de toată lumea. Din 29 iunie până în 3 iulie, Aerodromul Măgura din Sibiu o să se transforme într-o zonă plină de oameni faini, muzică bună și distracție. Primele trupe/ primii artiști o să fie anunțați joi; cât despre bilete, mai sunt câteva early-bird. Ediția de anul trecut i-a avut în line-up pe Daughter, Prhyme, Jamie Woon sau Rødhåd.
Airfield

5. Dakini Festival va avea loc pe Plaja Tuzla din Constanța, între 29 iunie și 2 iulie. Ca și Brehne Festival, Dakini promite o îngemănare între muzică, spiritualitate și natură. O să fie psy-trance (Astrix, E-Mantra, Loud), house și techno (Herodot, Priku, Mihigh, Suciu) și ambient (Carbon Based Lifeforms, Solar Fields, Zen Baboon). Numele astea sunt doar câteva, o să fie anunțati mai mulți artiști pe parcurs. De asemenea, o să fie invitați pictori, sculptori și șamani.

6. Burning the beach Festival e un nume nou. O să aibă loc în București, între 30 iunie și 2 iulie, dar nu există încă prea multe detalii. Printre organizatori de află și Studio ONΞ și LoudNoiz Events, deci poate va fi o combinație de techno și drum and bass?

7. Music Outdoor Experience (sau simplu MOX) va avea loc între 27 și 30 iulie la Valea Drăganului, pe lângă Cluj-Napoca. Zona de munte în care se desfășoară festivalul, drumețiile și muzica pe care dansezi în fața focului de tabară fac din MOX o experiență super faină. Au fost anunțați și câțiva artiști: Village, K-lu, Sauce, Massive Fluo, Ciakar etc.
MOX

8. Între 12 și 17 iulie, castelul Banffy din Bonțida, Cluj, găzduiește din nou Electric Castle, festival care a ajuns rapid favoritul multora, în ciuda ploii și a noroiului, nelipsite încă de la prima ediție. Evenimentul combină muzica cu diferite activități, artă și tehnologie și reușește să mulțumească o gamă largă de ascultători, având un line-up foarte diversificat. Printre primele nume confirmate se află și Noisia, Nero, Alt-J, Ame, Axel Thesleff și Architects.

9. Waha Festival are loc în Covasna, mai exact în localitatea Micfalău, din 20 până în 24 iulie. Nu există încă un line-up, dar din edițiile trecute putem deduce faptul că o să avem de-a face cu techno și psy-trance. Filosofia festivalului e, și aici, una bazată pe relația natură-om-muzică, pe artă vizuală, dans și relaxare în mijlocul naturii.

10. Transylvaliens Festival este, așa cum se autointitulează, mai mult o „adunare” decât un festival. Are loc la Luduș, Sibiu, între 26 și 30 iulie și combină arta, muzica și cultura alternativă. A fost afișat line-up-ul complet pe Facebook, iar din el fac parte Agneton (BE), Total eclipse (FR), SYL (RO) și mulți alții.
Transylvaliens

11. Schimbăm genul și trecem la jazz. Gărâna Jazz Festival anunță cea de-a 21-a ediție ce va avea loc între 6 și 9 iulie 2017 în Munții Semenic, județul Caraș-Severin. Nici aici nu avem artiști confirmați, dar nume ca Charles Lloyd, Avishay Cohen sau Jack Dejohnette, care au fost prezenți la festival în edițiile trecute, ne setează așteptările destul de sus.

12. Cred că de Untold a auzit deja toată lumea; anul ăsta, festivalul are loc tot în Cluj-Napoca, între 3 și 7 august. Acum un an, aflat la abia prima ediție, Untold a depășit festivaluri ca Tomorrowland sau Sziget și a adus la Cluj titlul de „Best Major Festival”. Steve Aoki, Martix Garrix, Armin van Buuren, Hardwell sau Afrojack sunt doar primii artiști confirmați ai celei de-a treia ediții.
Untold

13. Ultimul, dar nu cel din urmă este Summer Well Festival, care va alea loc pe Domeniul Știrbey din Buftea. Festivalul, care urmează curentul muzicii indie-rock, se va desfășura între 12 si 13 august, iar primul nume confirmat este cel al trupei Interpol.

Kepler-438b
TERAPIE PRIN ARTĂ – Ediția de Crăciun
=