Cum eu sunt mare fan cărți, nu puteam rata Pătura care citește. Acest eveniment, organizat de Biblioteca Județeană Timiș cu ocazia Festivalului Artelor Timișorene, era destinat în mod special copiiilor, însă aveam pile și m-am infiltrat și eu ;).

La început am crezut că tot ce o să am de făcut o să fie să mă relaxez cu Regina Roșie, însă totul s-a schimbat când pe pătura noastră a poposit scriitorul Alexandru Potcoavă. Eu nu îl cunoșteam, însă am avut ocazia să arunc o privire peste cea mai nouă carte a sa, Într-o zi nu ne vom mai recunoaște, iar ceea ce am văzut pot spune că mi-a plăcut, deși nu sunt mare fană a lipsei de semne de punctuație din poeziile lui. Dacă iau totuși în considerare ceea ce a spus Alexandru, că ritmul poeziilor este dat de ritmul inimii autorului (sau de ritmul respirației cititorului), pot să îi acord circumstanțe atenuante.

iunie 2016 iphone 301

După ce am depășit șocul inițial (stăteam de vorbă cu un scriitor adevărat, deci eram aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!) am început ”interogatoriul”. Vroiam să știu dacă scriitorii au nevoie de inspirație sau pot scrie la comandă, după un program. Răspunsul lui Alexandru nu m-a surprins: nu trebuie să scrii zilnic, dar ajută să scrii des, pentru exercițiu. Însă în mod clar ai nevoie de o stare anume. Trebuie să treci peste sentimentele tale, pozitive sau negative, să ajungi în locul în care trebuie să fie poezia sau romanul.

Evident că am întrebat dacă este mai ușor să scrii proză sau versuri, iar aici am primit un răspuns la care mă așteptam. Se pare că este la fel de dificil să scrii versuri albe cum este să scrii un roman întreg. Până la urmă contează cât de bine vrei să faci treaba respectivă. Însă o poezie se scrie mai repede fără doar și poate.

Am fost curioasă și cât este de simplu să fii scriitor în România, în condițiile în care la noi se citește destul de puțin, iar succesul este de partea cărților care ajung și în cinema sau a celor aparținând categoriei Young Adult. Aici Alexandru a spus clar și răspicat: În România nu poți trăi din scris! Poți să scrii ca și hobby, dar în condițiile în care tirajele sunt destul de mici, la fel sunt și câștigurile.

iunie 2016 iphone 316

Pentru că am avut recent o problemă de genul, am fost curioasă dacă scriitorii profesioniști ajung vreodată la fundul sacului de cuvinte. Deși inițial a fost amuzat de această întrebare, Alexandru m-a asigurat că se întâmplă și la case mai mari. Însă orice scriitor bun știe că pentru a avea un bazin cât mai mare de cuvinte este absolut necesar să citești cât mai mult.

Să nu credeți că în timp ce eu întrebam copiii stăteau și mă ascultau liniștiți. Și ei au avut o grămadă de întrebări, iar Alexandru a fost foarte răbdător și a răspuns la fiecare în parte. Nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul și a venit momentul ca acesta să plece. Și care credeți că a fost îndemnul lui de final?

Citiți cât mai mult pentru a vă îmbogăți vocabularul și a vă extinde orizontul. Doar știți că un cititor trăiește 1000 de vieți :D.

SUBiectul Săptămânii #2 Cum să fii cretin în zilele noastre, poporul şi arta
SUBiectul săptămânii #1 SHOT- Buza de jos
=