La fel ca în ecranizarea primei cărți a scriitorului scoțian Irvine Welsh, Trainspotting T2 (numele original fiind “Porno”) păstrează combinația dintre melodiile artiștilor clasici și a celor de moment. Soundtrack-ul filmului reușeste să armonizeze numărul doi din “UK Singles Chart” din 1984 – Queen: “Radio Ga Ga” cu hip hop-ul scoțienilor Young Fathers și stilul indie al trupei engleze Wolf Alice. Pelicula regizată de Danny Boyle aduce în deschidere un remix marca The Prodigy pentru melodia “Lust for Life” interpretată de Iggy Pop. Ca și cum muzica lui Iggy Pop nu ar fi destul de “nebună”, The Prodigy reușesc să împrospăteze sound-ul artistului american, iar melodia întărește concluzia filmului – “History repeats itself” (pentru cei care nu au vazut filmele: în Trainspotting din 1996, melodia de intro este originalul “Lust for Life”).

La fel cum fanii lui Iggy Pop ar putea spune că originalul este mai bun decat remixul pionierilor genului big beat, criticii filmului ar putea folosi asta ca și argument: merge pe linii similare, dar nu este la fel de bun (precum varianta Trainspotting – 1996). Oricum, “Lust for Life”, fie chiar și remix, rămâne melodia unui clasic care a interpretat o serie de stiluri pe parcursul carierei sale, incluzând garage rock, punk rock, hard rock, art rock, new wave, jazz și blues.renton Includerea piesei “Shotgun Mouthwash” în coloana sonoră a Trainspotting T2, produsă de High Contrast, marchează a doua colaborare a artistului britanic cu regizorul premiat cu Oscar. Cei doi au colaborat anterior la realizarea ceremoniei de deschidere a jocurilor olimpice de vară din 2012 de la Londra. Spectacolul intitulat “Isles of Wonder”, a fost regizat de Danny Boyle, iar parada atleților a fost insoțită de piese populare precum “Galvanize” de Chemical Brothers, “West End Girls” de Pet Shop Boys, “Rolling in the Deep” de Adele, “Stayin’ Alive” de The Bee Gees, “Where the Streets Have No Name” și “Beautiful Day” ale trupei irlandeze U2, mixate de High Contrast. Melodia “Shotgun Mothwash” se încadrează bine în soundtrack-ul Trainspotting T2, versurile conținând chiar trimiteri la acțiunea filmului: “It’s the beginning of the end, so you might as well set fire to your friends”. Personal, nu este piesa mea preferată din discografia High Contrast și nu mă așteptam la apariția ei în coloana sonoră, însă după film, parcă îmi place.

“Silk”, intepretată de Wolf Alice, este melodia ale cărei versuri se potrivește cel mai bine cu filmul, făcând trimitere la adicția personajelor, cauza întregii acțiuni a filmului (“My Love it kills me slowly, Slowly I could die, And when she sleeps she hears the blues, Sees shades of black and white”). Evolouând dintr-un duo folk-pop într-o trupă cu drepturi depline, cu influențe alt-rock din anii ’90, Wolf Alice reușește să introducă în soundtrack-ul Trainspotting T2 o melodie mai puțin metalică și rece, care aduce aminte de stilul artistei Lana del Ray.“Silk” a fost prima melodie pe care am căutat-o când am ajuns acasă după film, fiind surpins de diferența dintre intro-ul piesei și continuarea ei.spudYoung Fathers au cel mai mare impact asupra sountrack-ului, fiind prezenți cu mai multe piese pe listă, iar potrivit lui Irvine Welsh, contribuțiile trupei din Edinburgh, Scoția (orașul în care se petrece și acțiunea filmului) la coloana sonoră a Trainspotting T2 oferă “puls” filmului. Trupa câștigătoare a premiului “Mercury Prize” pentru albumul lor de debut “Dead” poate fi ascultată de mai multe ori pe parcursul peliculei, însă cea mai interesantă compoziție este “Only God Knows”, care conține acompaniament evanghelic de la Corul Congregației Leith. Versurile din “Only God Knows” sună cam așa: “Cheating, begging and stealing, Hustlin’ what I can afford, Breathing love and needing, Reasons to go overboard”, completând monologul iconic al lui Renton“Choose life”. Tot în completarea monologului vin și versurile din “Rain or Shine”: “When the day ends, I’m alright, Give me strength, give me pain, The eternity is all the same, Keep on searching for some strange”. Piesa mea preferată a trupei britranice rămâne “Shame”, iar videoclipul ei îmi aduce aminte de Trainspotting (1996).begbieOricine aștepta o continuare la Trainspotting, cu siguranță aștepta să vadă întâlnirea dintre Renton și Begbie. Venind în Edinburgh chiar când Begbie este eliberat din închisoare, tensiunea și absurditatea scenei în care cei doi se întalnesc sunt amplificate de melodia care a fost “Number One in the UK charts” în anul 1984 (același an în care “Radio Ga Ga” se situa pe locul doi în “UK Singles Chart”) – Frankie Goes la Hollywood: ”Relax”.

Underworld revine în Trainspotting T2 dupa ce “Born Slippy” a accompaniat scena finala a filmului din 1996. Single-ul și albumul (“Second Toughest in the Infants”) au arătat cum trio-ul britanic format în 1980 amestecă elemente de techno, house, drum and bass și muzică experimentală, iar “Slow Slippy”, lansată în 2017 și adoptată în coloana sonoră a Trainspotting T2 continuă legacy-ul lor. Underworld acompaniază armonios haosul scenelor, provocând nostalgia care nu trebuie să lipsească în timpul vizualizării filmului.spudProbabil că nu atinge statutul clasic al originalului, însă coloana sonoră a Trainspotting T2 este o plimbare printre genuri, de la hip-hop la pop, trecând prin rock alternativ și indie până la muzică electronică, stabilind, la fel ca pelicula părinte din 1996, un punct comun între vechi și nou.

T2 Trainspotting Original Soundtrack Tracklist:
01. “Lust for Life (The Prodigy Remix)” by Iggy Pop
02. “Shotgun Mouthwash” by High Contrast
03. “Silk” by Wolf Alice
04. “Get Up” by Young Fathers
05. “Relax” by Frankie Goes to Hollywood 
06. “Eventually But” by Underworld/Ewen Bremner
07. “Only God Knows” by Young Fathers
08. “Dad’s Best Friend” by The Rubberbandits
09. “Dreaming” by Blondie
10. “Radio Ga Ga” by Queen
11. “It’s Like That” by Run D.M.C. vs. Jason Nevis
12. “(White Man) In Hammersmith Palais” by The Clash
13. “Rain or Shine” by Young Fathers
14. “Whitest Boy on the Beach” by Fat White Family
15. “Slow Slippy” by Underworld

Surse foto: capturi Youtube

Outernational Days | Weekend în București
Impresii Kings of Leon la București
=