Acum 31 de ani, o formație ce avea să devină cunoscută ca pioneră a hip-hop-ului alternativ lua formă în Queens, New York. Deși grupul era format din puștani între 14-15 ani, aceștia urmau să aducă cinci albume ce aveau să făurească o nouă față a hip-hop-ului. Aceștia erau Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheeed Muhamad și Jarobi White care a făcut parte din proiect doar pentru un album. Grupul de hip-hop alcătuit din prieteni de liceu avea să fie botezat A Tribe Called Quest.

 

1401x788-A-Tribe-Called-Quest5AC2BD__

Astăzi este vorba doar despre Malik Isaac Taylor, Phife Dawg. Artistul a încetat astăzi din viață la vârsta de 45 de ani. DJ Chuck Chillout a fost primul care a anunțat știrea pe Twitter, undeva în jurul orei 1 A.M. Moștenirea muzicală pe care Malik a lăsat-o în urmă este un adevărat monument creat în numele hip-hop-ului și a variațiilor muzicale în general. Munca acestuia a influențat vedete ca Jill Scott, Kanye West, The Roots sau Common.  Albumul pe care l-a lansat împreună cu A Tribe Called QuestThe Low End Theory, este considerat un clasic și unul dintre cele mai bune albume hip-hop al tuturor timpurilor. Phife a fost de asemenea și un fan înfocat al sporturilor și nu în sensul că mânca Doritos întins pe canapea și se uita la NFL. Cunoștințele și implicarea acestuia în activitățile sportive l-au adus în emisiuni radio și TV pe ESPN, de asemenea a fost introdus și ca un caracter jocurile NBA 2k7 și 2k9.

Cauza morții nu a fost făcută public, însă Malik se lupta cu diabetul în ultimii ani. Deși acesta fusese diagnosticat încă din anii ’90 cu această boală, nu a lăsat-o niciodată să îi influențeze cariera și să îi impună limite artistice sau personale. Acesta chiar s-a declarat ca un ”diabetic funky” în melodia Oh My God de pe al treilea album al formației.

Indiferent de cauza decesului, contribuția lui Phife Dawg adusă nu doar hip-hop-ului ci și muzicii în general este lucrul pentru care trebuie să ni-l aduce aminte cu adevărat.

PhifeDawg_0

R.I.P.

Artiștii români, invitați pe scenele Electric Castle
Vinilul, acum în raioanele supermarketurilor
=
Robert Gugonatu

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.