Din ce în ce mai mult începe să ia amploare fenomenul BD. Nu, nu “Brigada Diverse” cu  Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Toma Caragiu, ci de benzi desenate. Acel film transpus pe hârtie, frumos colorat şi cu replici si ilustraţii ce îţi captează privirea şi te ţin blocat în revistă până se încheie povestea sau numărul. Americanii produc de anii de zile benzi desenate, în frunte cu Stan Lee ( a cărui părinţi sunt emigranţi români, hi hi hi) şi personajele sale : Spider-man, Incredible Hulk, Fantastic Four, The X-men, Doctor Strange, etc. Să nu priveşti cu tristeţe spre Americani, pentru că şi noi avem proprii producatori de benzi desenate. Da, ai auzit bine, avem producatori. Este vorba de echipa HAC!BD ce au publicate cele 2 benzi desenate Harap Alb Continuă… si Tinereţe fără bătrâneţe, inspirate din poveştile pe care bunicii ţi le spuneau înainte să adormi. Am vorbit cu Marian Coman, cel ce se ocupă de partea de poveste a benzii desenate, despre cum e să scrii la o bandă desenată. Aici aveţi o mică prezentare a lui Marian:

Scriitor și jurnalist, Marian Coman este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopți albe, zile negre” (Ed. Tritonic 2005), ”Testamentul de ciocolată” (Ed. Tritonic 2007), ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” (Ed. Tritonic 2008), ”Fingers and other fantastic stories” (Amazon 2011) și ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor” (Ed. HAC!BD 2015), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În prezent este unul dintre scenariștii revistei de benzi desenate ”HAC!”.

Marian Coman

Suburban Magazine: Cine este cu adevărat Marian Coman?

– Ha! Știi, asta e una dintre întrebările alea care ne frământă pe toți și cărora nu le găsim niciodată răspuns: cine suntem cu adevărat? Acum, încercând să ocolim filosofia, o să-ți spun cine m-am încăpățânat să cred că sunt. Și adevărul e că m-am încăpățânat mereu să cred că sunt un scriitor care va reuși, în România, să trăiască din scris. Am fost jurnalist o lungă perioadă și am trăit din ”scrisul la ziar” fiindcă acesta era lucrul care, deși încă foarte departe de idealul la care visam, îmi semăna cel mai mult cu ideea de scriitor profesionist. Era cumva tot o formă de a trăi din scris. Și în tot timpul ăsta am continuat să scriu literatură sperând că va veni vremea când proza mea, când poveștile mele fantasice vor deveni activitatea de bază. Așa că acum mă bucur că pot răspunde simplu întrebării tale: Marian Coman este un scriitor român contemporan.

hac_miron_1-1024x768

Suburban Magazine: Cum aţi ajuns să scrieţi poveşti pentru benzi desenate?

– A fost un fel de întâlnire aproape întâmplătoare, pe Facebook, cu inițiatorul proiectului ”Harap Alb continuă…”, editorul Mihai Ionașcu, în perioada în care se contura primul număr al revistei. Povestea e că înainte de asta cu câteva luni, în martie 2012, eram unul dintre cei cincizeci de scriitori din toată lumea care răspundeau unei anchete derulate de publicația americană Weird Fiction Review. Editorii revistei doreau să afle care sunt monștrii mei preferați din literatură. Eram singurul român intervievat de ei și mi-am dorit ca răspunsul meu să cuprindă ceva specific românesc, dar nu atât de la îndemână precum Dracula. M-am referit atunci la prietenii lui Harap Alb din povestea lui Ion Creangă, comparându-i cu personajele din benzile desenate X-Men. Câteva luni mai târziu, am aflat de proiectul „Harap Alb continuă” și m-am bucurat că nu am fost singurul care a sesizat asemănarea dintre personajele lui Ion Creangă și supereroii americani. Am simțit nevoia să-i încurajez și să-i felicit pe inițiatorii proiectului și le-am trimis un mesaj de felicitare. Îmi amintesc faptul că mi s-a răspuns foarte repede și că, mai mult decât atât, am primit o propunere de colaborare pe care inițial am fost înclinat să o refuz. La vremea aia eram redactor șef la ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, principalul ziar din Brăila, iar jobul îmi mânca foarte mult timp, așa că nu știam dacă pot să îmi asum responsabilitatea de a mă apuca să scriu un text pe care să-l livrez la termene clare. Propunerea editorilor HAC! era de a scrie o nuvelă serializată care să-l aibă ca personaj principal pe unul dintre eroii din povestea lui Harap Alb. M-am hotărât destul de greu deși ideea de a colabora cu o revistă de benzi desenate mă atrăgea foarte mult fiindcă îmi erau încă vii numerele din ”Rahan” ori ”Pif” pe care le răsfoiam pe când eram copil. Așa a apărut primul episod din ”Fluviul șoaptelor” și tot așa a început colaborarea mea cu HAC! și cu editorul Mihai Ionașcu care, după ceva vreme, mi-a propus onoranta, dar în același timp dificila misiune de a scrie continuarea aventurilor lui Harap Alb, din punctul în care Ion Creangă încheiase povestea.

Suburban Magazine: De ce benzi desenate şi nu altceva?

– Cum ziceam, nu scriu numai benzi desenate. Sunt, în primul rând, un scriitor de proză fantastică. Am publicat prima povestire în urmă cu multă vreme, pe când avea doar 17 ani, iar prima mea carte, ”Nopți albe, zile negre”, a apărut în 2005. De atunci s-au mai strâns câteva. Am făcut cu mare drag pasul către a scrie scenarii de benzi desenate, chiar dacă nu mi-a fost tocmai ușor. A scrie scenarii este cu totul și cu totul diferit de a scrie proză și mi-a luat multă vreme să mă adaptez. De mare sprijin mi-au fost editorul Mihai Ionașcu și graficianul Andrei Moldovan, cel care desenează benzile desenate cu Harap Alb. Am învățat foarte mult de la ei. Și încă mai învăț. Cred că imaginația mea este efervescentă și, la început, mi-a fost dificil să o calibrez, să-mi decupez poveștile în cadrele specifice benzilor desenate. Am învățat cu timpul că, de cele mai multe ori, mai importante decât cadrele sunt spațiile albe dintre ele, acolo unde imaginația autorilor lasă loc imaginației cititorilor să recompună acțiunea și personajele. Or lucrul ăsta mi se pare fascinant la banda desenată. Că pune la treabă imaginația cititorului, după același model pe care-l regăsim și în literatură.

hac_baian_1-1024x768

Suburban Magazine: Sunt un mare fan al BD-ului HAC iar ideea mi se pare genială şi modul în care este facută si scrisă e extraordinara, de unde v-a venit ideea şi de ce tocmai Harap-Alb?

– Mulțumim frumos pentru aprecieri. Ideea îi aparține lui Mihai. Eu m-am alăturat proiectului după ce universul și personajele erau deja conturate. De altfel, eu am început să scriu scenarii pentru HAC! începând cu numărul 5 al revistei, după ce povestea originală s-a încheiat. Pe de altă parte, cred că Mihai a văzut potențialul pe care-l are povestea lui Creangă care îți oferă o gașcă de eroi cu superputeri, personaje puternice, perfecte pentru un univers fantasy. După cum un alt basm românesc, ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” al lui Petre Ispirescu, avea toate ingredientele pentru o bandă desenată science-fiction. Așa a apărut celălalt proiect al nostru, banda desenată ”TFB”.
Suburban Magazine: Unde vreţi să duceţi proiectele HAC si TFB?

– Nu ne-am impus limite. Îmi place să cred că universurile pe care am reușit să le construim pentru HAC și TFB sunt foarte generoase și pot constitui baza pentru o sumedenie de povești fascinante. Sper ca cititorii noștri să se bucure măcar atât de mult pe cât ne bucurăm noi.
Suburban Magazine: Ce se ascunde în spatele nuvelei ”Fluviul şoaptelor” şi de unde a pornit totul?

– Totul a pornit din punctul pe care l-am amintit mai sus, propunerea editorului ”HAC!” de a scrie o nuvelă în foileton. Așa a apărut primul episod din ”Fluviul șoaptelor”. Cu timpul, ne-am atașat de povestea lui Zourazi și a lui Haiganu. Și nu numai noi, cei din echipa HAC, ci și cititorii noștri. Nu mai știu când Mihai mi-a propus să transformăm nuvela în roman. Cert este că romanul ”Haiganu. Fluviul șoaptelor” a apărut la finalul anului trecut și a fost lansat la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus. A urmat un turneu de promovare prin 22 de orașe din România, întâlniri cu sute de cititori, o călătorie de mii de kilometri prin toată țara. Este o carte care îl are în centru pe Haiganu, zis Ochilă, un zeu pedepsit să-și ducă viața în aceeași lume în care, opt secole mai târziu, Harap Alb avea să-și înceapă propriile aventuri.
13064647_1029250860488586_4113490799500372082_o

Suburban Magazine: Care este următorul proiect pe care vreţi să-l materializaţi?

– Îmi doresc să le ofer cititorilor cât mai curând ”Furia oarbă”, cel de-al doilea roman din trilogia dedicată Zeului Osândit. Apoi, ne-am dori ca revista ”HAC!” să apară lunar, așa cum, în nenumărate rânduri, ne-au cerut cititorii noștri.
Suburban Magazine:  Şi nu în ultimul rând, care este mesajul pe care vreţi să îl transmiteţi cititorilor noştri?

– Să citească literatură română contemporană și benzi desenate românești. Se întâmplă lucruri faine în zona asta și ar fi păcat să le rateze.

13557737_1050359151711090_6438861685231327569_n

Îi mulţumim lui Marian pentru interviul acordat şi îi urăm mult succes în continuare şi sperăm să auzim numai de bine despre HAC!BD. Ce mai aşteptati? Căutaţi şi citiţi!

Festivaluri și organizatori: retrospectivă
Pole dance-ul nu este streaptese, ci o artă. O demonstrație incredibilă a Nadiei Buduruși (video)
=