Export to PDF | Export to DOC

Zilele trecute am luat-o la pas spre Teatrul Național de Operetă “Ion Dacian”, unde au avut loc audițiile X Factor şi unde am stat de vorbă cu Delia, care tocmai şi-a lansat noul videoclip, pentru piesa “Da, mamă”.

Aceasta ajuns la 1 milion de vizualizări pe YouTube după o zi, Delia intrând în top 10 MediaForest cu 3 piese: “Da, mamă”, “Cum ne noi” şi “Inimi desenate”. Este un artist complet, iar în interviu puteți citi atât lucruri despre videoclip, colaborarea cu Carla’s Dreams, dar şi despre industria muzicală de la noi.

Suburban Magazine: Eşti unul dintre puținii artişti din România cu studii în domeniu. Cum te-a ajutat asta la începutul carierei, dar de-a lungul ei?

Delia: Pe mine m-a ajutat în compoziţie, în a-mi acompania la pian sau la flaut anumite piese, în a cunoaşte teorie muzicală şi a şti din ce tonalitate cânt, a şti ce să cer la studio când merg. Sunt multe lucruri mai tehnice. Te ajută, pentru că ştii despre ce e vorba… e ca un constructor care nu ştie care-i baza, cum se face, doar aşa, îţi face un desen frumos.

S. M.: Provii dintr-o familie de artişti, care te-a susținut încă de la început, iar cu timpul ai avut lângă tine oameni la fel de pasionați. Cât de mult contează echipa din jurul unui artist?

Delia: În primul rând cred că baza e cea mai importantă, iar prin bază mă refer la părinţi, la familie. Pe mine nu numai că m-au susţinut, dar m-au şi dat la o şcoală de profil, că mie nu mi-a trecut prin cap, la câţi ani aveam eu, să mă apuc de pian. Ştiam doar că-mi place să cânt. Le arătam asta şi au fost suficient de inteligenţi cât să mă îndrume. Contează mult.

Uşor uşor, în timp mi-am adunat o echipă frumoasă, cu care colaborez foarte bine pe toate proiectele mele. Nu a fost uşor, au venit pe parcurs.   

Delia (1)

S. M.: Un mare avantaj pe care îl ai este faptul că ai văzut industria muzicală românească crescând. Cât va mai dura până când ne vom alinia la standardele internaționale?

Delia: Atâta timp cât piaţa este împărţită, întotdeauna cred că va fi cam aceiaşi situaţie. E vorba doar de proporţii. E mainstream-ul şi e muzica mai specială, pe care unii încă o fac. Cred că o vor face întotdeauna, iar mainstream-ul va exista întotdeauna. Să ne autodepăşim la nivel de România, nu cred, prea mult. Doar ca proporţie… să spunem că într-un an vor fi mult mai mult produse de calitate.     

S. M.: Eşti un artist versatil. De-a lungul carierei ai cântat piese r&b, pop, reggae, dubstep şi nu numai. Ce gen muzical consideri că te defineşte cel mai mult?

Delia: Stilul liber. :) Nu pot să zic că mă defineşte neapărat r&b-ul, pop-ul sau doar rock-ul. Piesa trebuie să aibă ceva în ea, muzica la fel, ceva din mine. Dacă are, mă reprezintă.

S. M.: Concursurile precum X Factor au cucerit publicurile din lumea întreagă, iar mulți artişti şi-au făcut cu ajutorul lor o carieră solidă. Unde se împotmoleşte industria de la noi în lansarea de noi artişti?

Delia: Există o teamă a caselor de producţie pentru artişti noi. Există o teamă a radiourilor, tot pentru artiştii noi. Nimeni nu vrea să fie primul care difuzează ceva ce nu s-a mai auzit niciodată. Toţi aşteaptă confirmări, toţi vor să meargă la sigur. Este foarte greu să rişti, cumva, pentru că pierzi rating şi aşa mai departe. Cred că ar trebui să mai existe câteva posturi de radio îndrăzneţe, mai mult.

Nu există interes. Nimeni nu vrea să ia un produs nou. Preferă ca dacă au material bun de sudio, un album bun, o piesă bună, să dea unuia deja de-a gata, de-asta toţi care sunt la început intră mai greu.

S. M.: În perioada asta filmați pentru noul sezon X Factor, care va începe din toamnă la Antena 1. Sunt ceva noutăți?

Delia: Da, venim cu noutăți. În primul rând, pentru a merge mai departe, concurenții din faza audițiilor trebuie să obțină trei DA. Adică să ne convingă pe toți trei, pe mine, pe Ştefan şi pe Horia. Apoi, avem alte reguli de votare, care anul acesta vor acorda publicului un rol foarte important.

Dintre toți concurenții care trec de audiții cu trei DA, publicul îşi poate vota favoritul, astfel ca cel care va obține cele mai multe voturi va avea un atu important: va scapa de Bootcamp şi va ajunge direct în prima gală live. E un mecanism care cred ca va face show-ul şi mai dinamic. Aşadar, anul acesta, publicul are un cuvânt important de spus, practic e al patrulea jurat… X Factor are anul asta cel mai mare juriu din România! :)

S. M.: “Da, mamă” a trecut deja de 7 milioane de vizualizări pe YouTube, realizând recorduri încă de la început: a ajuns la 1 milion de vizualizări după prima zi, a ajuns în top 10 MediaForest, dar a strâns şi multe critici. Oare cenzura a jucat un rol important în treaba asta?

Delia: Încă ne tratăm de perioada comunismului şi încă avem o mentalitate bolnăvicioasă pe anumite subiecte. Încă suntem misogini, rău de tot, încă nu ne-am deschis deşi ne place să credem asta şi facem tot felul de lucruri pentru a arăta asta. Eu încerc să relaxez oamenii . Ei trebuie să înţeleagă că muzica e ca o melodie. Asta de exemplu, e ca o piesă de teatru, ca un film, e o situaţie. Nu cânt despre ce fac eu în noaptea asta. Cânt despre ce am văzut şi am trăit în România, nu am trăit în altă parte. Oamenii beau. Wow! Şi ce crezi, beau şi femeile.

Suntem ipocriţi, efectiv. Există şi au existat melodii până la „Da, mamă”, în folclor.  „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Ia mai toarnă-un păhărel”. Sunt 7 mii de piese despre alcool: pălincă, ţuică şi tot ce vrei tu. Nu s-a autosesizat nimeni.

Delia (2)

S. M.: Videoclipul a fost realizat de Barna Nemethi. Cum a fost pe platoul de filmare?

Delia: A fost ca o petrecere. Chiar a fost o petrecere în care s-a consumat şi alcool, înainte şi în timpul filmărilor. Nici o persoană nu a fost rănită. :) N-am intrat în stare, că mi s-a spus că am jucat foarte bine rolul,  şi acum puteţi afla şi de ce. Chiar a fost fun.

Filmările au durat 5 ore şi există şi o variantă a videoclipului one-shot, pe care toţi cei din branşă o vor aprecia foarte mult. Nu ştiu cât înţelege publicul larg treaba asta. Camera s-a pornit, s-a dat REC şi s-a oprit în momentul în care s-a terminat piesa. Clipul nu e făcut din montaj, cum se face unul în mod normal, cum e de exemplu cel lansat acum. Ăsta pe care urmează să-l scoatem  online, e dintr-o singură bucată. E o operă de artă.

S. M.: Cum a început colaborarea ta cu Carla’s Dreams? Sunteți deja la a doua piesă.

Delia: Cred că urmează şi a treia. Am fost sunată, rugată să mă deplasez până la studio și acolo s-au făcut frumoasele cântece.

S. M.: Este greu pentru un artist să lucreze cu tine?

Delia: Cu cât ești mai puțin artist e greu să lucrezi cu Delia, cu cât nu știi ce vrei și nu vorbim aceeași limbă. Cu cât ești mai profi, cu atât e mai ușor.  

S. M.: Rețelele de socializare au ajutat mult relația artist-fan, iar tu eşti foarte activă, mai ales pe Instagram. Cât de mult timp dedici online-ului, dar fanilor?

Delia: Eu numai aici, în fața acestei săli minunate, am un grup de 6 fani, care vin zilnic. Participă la audițiile X Factor în public, stau fix în spatele meu. Primesc flori zilnic, ciocolată, accesorii pe care le-am și folosit. Fani care vin vopsiți în fel și chip. Sunt mega drăguți! Și pentru mine asta înseamnă… un om care vine, știe ce evenimente ai, te așteaptă. Sunt activă oricum, pe Instagram, Twitter şi Facebook.

S. M.: Concertul din această primăvară de la Sala Palatului a fost sold-out. Vor mai urma şi alte concerte în viitorul apropiat?

Delia: Da, categoric. O să rămână în martie probabil, în fiecare an. Ne gândim dacă toamna asta e timp de un eveniment într-o altă sală foarte tare. N-aș vrea să zic unde, că mi-e că dau idei. E o sală în care nu s-au mai ţinut concerte până acum. E o sală care s-a refăcut, e nouă, e frumoasă, e deschisă publicului. E mai mică decât Sala Palatului şi mă gândeam la un concert diferit de cel de acolo, uşor nişat. Ori cu o orchestră de cameră, ori ceva foarte teatral, cu istoric, cu poveste. Să vedem cum avem timp.

Delia (3)

S. M.: La ce să se aştepte fanii din partea ta în cadrul concertului lui Robbie Williams de la Bucureşti, de pe 17 iulie?

Delia: Pentru mine, în afară de faptul că mă simt onorată să cânt cu Robbie pe aceeaşi scenă, în deschiderea lui, e un concert normal, în faţa unui public pasionat, poate mai mult decât normal, un public mai avizat, că bănuiesc c-o să vină oameni care iubesc muzica. Cred că publicul lui Robbie e alcătuit din mai multe genuri muzicale, mai multe categorii de oameni. Nu e ca şi când vine o trupă, să zicem AC/DC, şi ştii ce lume vine. La Robbie or să vină mai boemi, mai pasionaţi de muzică în general şi atunci şi pentru mine va fi bine.

S. M.: Ai fost şi la André Rieu. Cum ţi s-a părut concertul?

Delia: Eu sunt obişnuită cu muzica clasică de mică. Am cântat în orchestră. Pot doar să zic că mi se pare că e un om extrem de inteligent, un dirijor foarte bun şi un om care a speculat foarte bine treaba asta. Păi ce pot să fac cu muzica clasică? S-a spus tot. Hai să vin cu un spectacol, că asta lipsea. Şi hai să facem concerte în aer liber, să fie altceva. Unde te duci să vezi şi spectacol şi  muzică în România? Eşti un pic închistat. Am stat şi-am studiat puţin şi-am observat că nu prea erau tineri.

S. M.: Mulți artişti nu ştiu cum şi de unde să înceapă. Dacă ar fi să o iei de la capăt, care ar fi principalele lecții învățate în carieră, pe care le-ai pune în aplicare?

Delia: Să ştii ce lucruri trebuie făcute la momentul potrivit. Să ştii că dacă eşti la început nu poţi avea pretenţiile unuia care lucrează în branşă de 10 ani. Să ştii să asculţi, să ţii cont de ce te învaţă lumea care-ţi vrea binele, să nu fii extraordinar de orgolios. Orice încăpăţânare te ţine pe loc. Şi uite aşa trece timpul, tu rămâi încăpăţânat. Tu vrei să-ţi lansezi un stil, nu e potrivit pentru momentul ăla, nu e potrivit nici pentru tine şi pierzi timp. De-asta e bine să fii deschis, să asculţi de cei din jur.

S. M.: Cum vezi viitorul industriei muzicale, unde aproape totul a trecut pe digital?

Delia: La fel. Nu văd mari schimbări. Se întâmplă de la an la an să fie proporţiile schimbate. Să spunem că sunt mai multe produse bune anul ăsta decât anul trecut.

S. M.: Planuri pentru viitorul apropiat?

Delia: Încerc să-mi fac timp să ajung în studio să lucrez la album. Am piese care sunt deja făcute şi vreau să mai lucrez pentru altele.

Delia (4)

Credit foto: Alex Busu

Sandra Matache: dragostea pentru design durează mai mult de trei ani
Interviu Anca Lupeş: Nu e un secret pentru nimeni că industria muzicală de la noi a fost construită "văzând şi făcând”
=

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.