Un curent muzical încă necunoscut multora, bazat pe un instrument apărut în urmă cu aproape două decade, începe să se dezvolte și în România datorită curiozității și pasiunii unor artiști. Acum trei ani, Arthur Pasecinic și Daniel Neculai au înființat proiectul muzical Handpan România. Arthur, administrator al acestui proiect și totodată instrumentist principal, explică evoluția handpanului:

Găsind inspirație în steelpan, instrument tradițional din Trinidad și Tobago, Felix Rohner și Sabina Scharer au devenit primii creatori ai instrumentului hang. Aceștia l-au perfecționat din anul 2000 în Berne, Elveția, până în anul 2013. Prin sunetele plăcute și forma misterioasă, hangul a devenit popular foarte repede în capitalele europene. După inventarea hangului, mulți muzicieni au fost inspirați de armonia instrumentului și și-au dezvoltat propria variantă. Pentru a defini noua variantă, numele generic de handpan a fost adoptat. Se mai folosește și termenul de pantam.

B.B-4

Arthur consideră că drumul său către handpan a fost unul natural deoarece practica deja tobe de șase ani. Curiozitatea și uimirea provocate la vederea și ascultarea primului handpan l-au îndemnat să își dorească unul neapărat. Treptat, a ajuns să cunoască artiști din alte țări care l-au încurajat să înceapă studiul instrumentului. El spune că deși încă nu au fost consacrate tehnici sau standarde, există anumite tipare de bază care se învață la început. Persoanele care și-au dezvoltat ritmul în timp, prin lecții de dans sau prin instrumente muzicale, au un avantaj. Potențialul instrumentului stă în partea de compoziție, de transmitere a emoțiilor și nu în partea pur tehnică.
Webp.net-compress-image (1)

Formula noastră muzicală de bază este formată din handpan și percuție, plus elemente de efect (gonguri și cinele). Dorim ca prin alăturarea handpanului cu instrumente clasice să prezentăm publicului o nouă experiențe muzicală. Colaborăm cu muzicieni variați în funcție de eveniment. Spre exemplu, pentru evenimente private colaborăm cu o pianistă foarte talentată care creează o atmosferă ambientală de cameră. La festivalurile muzicale mergem într-o formulă dinamică, dublată și de efecte vizuale. Aici colaborăm cu o violonistă și cu un video mapping artist care ne transpune povestea fiecărei piese în imagini 3D. Noile colaborări pentru vara anului 2019 includ sitarul indian și chitara clasică. În viitorul apropiat urmărim și integrarea mai multor handpanuri în show-urile live.

Webp.net-compress-image (2)

Așadar, reprezentațiile sunt diversificate și adaptate în funcție de context, iar reacțiile publicului sunt foarte interesante: de la uimirea provocată de realizarea că întreaga muzică provine dintr-un instrument acustic, până la confundarea handpanului cu un tub de televizor. Ceea ce îi entuziasmează pe artiști este curiozitatea publicului românesc care, până la sfârșitul concertului, dorește să știe și cum a fost făcut instrumentul. Poate că această curiozitate s-ar putea extinde către cunoașterea frumuseților României deoarece Handpan România a inițiat un proiect de promovare a țării prin realizarea unor clipuri .

Ideea ne-a venit din asocierea firească a handpanului cu elemente cât mai diverse- de la decoruri naturale la muzee moderne, spații industriale sau studiouri muzicale. Frumusețea instrumentului și a colaborărilor noastre cu diverși instrumentiști este că poți duce fiecare compoziție în zona dorită, iar noi am ales atracții mai mult sau mai puțin turistice din România. Plănuim să continuăm proiectul cu locații din ce în ce mai neașteptate, care să îi intrige pe cei care nu le-au vizitat până acum și să ofere o nouă perspectivă celor care au făcut-o.

Dacă v-au stârnit interesul, în această vară îi găsiți pe cei de la Handpan România la două festivaluri din țară: Dakini și Waha. Totodată, ei așteaptă confirmări și pentru festivaluri din Europa. Deocamdată activitatea membrilor sau colaboratorilor în acest proiect se desfășoară la nivel de hobby, însă artiștii alocă timp pentru studiu și repetiții în jur de două-trei ore pe zi. Una dintre aspirațiile pe termen mediu vizează dezvoltarea proiectului până când într-o zi vor organiza propriul festival. Și când e vorba de pasiune, talent și implicare, doar timpul desparte un om de împlinirea visului său.

AWAKE lansează tema celei de-a treia ediții cu eseul vizual #BohemianBlast
AWAKE 2019 anunță nume noi
=