Atenție! Acesta nu este un pamflet!

Dau astăzi, din greșeală, pe Kiss Fm. Și ce-mi aud urechiușele? E sexy, gramatica e sexy/E sexy, gramatica e sexy. Zic: hopa! S-au introdus la radio emisiuni educative și ăsta e intro-ul? De unde!  S-au introdus la radio cele mai proaste melodii, cu cele mai proaste versuri posibile. Cei care au acceptat să scoată pe gură perlele PE CARE urmează să vi le zic și vouă sunt, atenție: inegalabilii, inconfundabilii (aplauze, vă rog) Alina Eremia, Connect-R, Smiley, Ruby și Puya. Cu videoclipul în față și cu versurile la purtător, zic să-i dăm drumul!

Începe melodia (într-un mare fel). Aaa… și să nu credeți că n-am remarcat ce scrie pe peretele ăla din spatele cărților. De asta n-au putut EI să vă satirizeze, pentru că le faceți reclamă? Onorabil, ce să zic! Așa, liniște că a început melodia! Ok, Eremia, mhm, ce versuri mișto. Acum Connect-R. Șiiii, pune pauză aici, te rog. Nu cred că am înțeles eu bine și nu aș vrea să rămân cu incertitudini. A zis „scrii analfabet”? Mmm, să-mi dea și mie cineva DEX-ul, vă rog. Ce zice la analfabet? (ANALFABÉT, -Ă, analfabeți, -te, s. m. și f., adj. Persoană care nu știe să scrie și să citească; neștiutor de carte). Aa, deci nu știe să scrie. Păi și Connect-R ce zice? Scrii anlfabet? Cum mama dracului vine asta? Căuta cumva cuvântul agramat și nu l-a găsit ? (AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. Persoană care face greșeli elementare de limbă). Doamne ferește! Hai să trec peste. Devin curioasă (sper că simțiți ironia). „Dar n-am înțeles nimica”? Și melodia asta e depre gramatica limbii române? Părinți, vă rog eu mult: nu mai lăsați copiii să asculte radio. Serios! Deci n-au găsit rimă pentru nimic. Bănuiesc că asta e scuza lor pentru greșeala asta. Ok, să vedem ce-mi iese mie acum, pe moment:

  Într-o zi mi-a scris o fată

Dar n-am înțeles nimic

    Tu degeaba ești frumoasă

       Dacă scrii numai fonetic/ Dacă scrii atât de jalnic/ Dacă tot ce scrii nu-i logic

Eee? Ce ziceți? Se putea? Ok, s-a ajuns la refren.

                      Se zice “pe care”, ar fi bine să știi

                                     Cucerește-mă cu textul  gramatica e sexy

„Cucerește-mă cu textul gramatica e sexy”. Serios? Așa v-au cucerit pe voi Măruță, Misha, Melinda etc.? Văzut, spus textul, căsătorit. Ia uite, mă, de ce rămân eu necăsătorită. Păi la mine n-a venit niciunul cu textul ăsta. Eh, dar lasă că sunt  optimistă. După piesa asta, poate învață și băieții cum se cucerește cu adevărat o fată.

Puya la microfon:

                        Domnișoarele vor sus pe bar

                                             Când, de fapt, au nevoie de un Abecedar

          Prea atente la cântar

                            Mănâncă des litere, elementar

Nu înțeleg (deloc, sinceră să fiu) acel elementar. Dacă ar fi după capul meu, ar însemna că e elementar să mănânci des litere. Asta aș înțelege de aici. Oare a mâncat cumva Puya un „e” și de asta nu prea are logică? În fine, prea caut nod în papură. Mai scârțâie apoi rău de tot o rimă „ș”- sexy, dar cred că e cea mai mică problemă din melodia asta.

                  Când îți place de o fată

                           În loc de poze cu mașina ta

                                                  Dacă vrei să te iubească, arată-i cratima

Aloo, CNA-ul?! Ne sesizăm și noi? Cum adică să-i arate cratima? Păi e frumos?  Haideți să fim puțin mai atenți și să nu mai lăsăm melodii care au conotație sexuală să fie difuzate la radio. OK? Și restul e cancan!

Dar, pentru că nu mă pot abține, să luăm, la întâmplare, câteva melodii de-ale artiștilor implicați în această piesă ce instigă la corectitudine gramaticală.

                      Soare să fiu, să te iubesc

                    Știu că tot nu te topesc

Nenea Connect-r zice balivernele astea. Alo, nenea Connect-R, ne explicați și nouă, celor mai înceți la minte, ce înseamnă, mai exact, aceste două versuri?

             Îmi spunea cineva

                             Că inima e prea complicată

 

Un doctor probabil că îți spunea asta, nu? Într-adevăr, atâtea atrii, ventricule…complicat.

                          Și banii lui sunt de parale

                              Că frumusețea are costul ei

 

Banii sunt de parale? Dacă cineva înțelege asta, mă declar cea mai redusă ființă de pe pământ.

Gata cu Connect-r, cred că e suficient. Să trecem laa…Andra. Andra are cumva o piesă care se numește „Atâta timp cât mă iubești?” Încă mai sper să zică cineva „nu”. De unde până unde desinența aia de la atât?  Timp e cumva la genul feminin și noi am trăit în minciună până acum? Doamna Măruță (bleach, mi-am amintit de Măruță), nu vreți să schimbați numele piesei, ca să nu mai batjocorim melodia asta cu gramatica e sexy ? Aa, nu mai poate fi schimbat niciodată? Eh, niciodată să nu spui niciodată.

Tot de la Andra:

                 Sunt cu capu-n nori

    Căutând fiori

 

Din nou sunt în dilemă: fiorii se caută? Adică nu sunt provocați de emoții? Nu știu, întreb și eu.

Despre Ruby pot să zic orice, că ea oricum nu pune la suflet.

                            La inima mea nu ai cheie

                             Hai du-te-n taxi unde vrei

Pff, chiar nu-mi găsesc cuvintele.

                                Știi, tu ești pata de culoare

                                  Restu’ e leșinate de la soare

 

Asta e tot dintr-o piesă de-ale lui Ruby. Nimic greșit aici. Restu’ e leșinate e corect pentru că e mai multe.

Și ultima (sper că înțelegeți de ce refuz să mai caut) vine de la Puya:

                                                Hârtie, plastic, sau chiar monezi

                                                      Mereu te stresezi, vezi să nu-i pierzi

Lăsând la o parte fapul că „să nu-i pierzi” nu știu cu ce a primit acordul, DOOM-ul „spune” clar: o monedă – două monede. Puya, repetă după mine: o monedă – două…?

Acestea fiind scrise, las mai jos piesa de la care am pornit, dar vă rog, n-o ascultați!

Hip-hop-ul - față-n față cu o moarte prematură
Puma x Ronnie Fieg x Highsnobiety
=