Esti genul care nu ar considera niciodata ca muzica electronica e intr-adevar “muzica”? Crezi ca presupune doar apasatul unor butoane random? Crezi ca se rezuma doar la copy si paste intr-un daw (digital audio workstation) piratat?

Te cam inseli.

In primul rand, trebuie sa cadem de comun acord asupra faptului ca gusturile se discuta. Cred ca am mai zis asta. Totusi, parerea ta subiectiva nu influenteaza cu nimic opiniile deja formate ale altor oameni. Eu tot o sa ascult My Nu Leng si Mr. Carmack. Prietenii tai vor merge in continuare la dj set-uri. Incercand sa-ti expui parerea reciclata, nu faci decat sa emani un val de hate si sa strici vibe-ul celor din jur. Nu fiindca ai avea dreptate, stai linistit.

Ai vazut macar, in viata ta, cum se produce o piesa? Ai idee cata frustrare apare atunci cand ti se blocheaza laptopul si realizezi ca nu ai dat ctrl – s? Stii macar din cate click-uri se face un master bun? Habar n-ai. Macar nu mai comenta aiurea.

“Ok? Si cum imi poti schimba parerea cu un exemplu evident?”

O intrebare foarte buna. Articolul asta e menit sa te ajute. Daca esti dispus sa-ti deschizi mintea, aloca macar 10 minute clipurilor de mai jos. Ideal ar fi sa le vezi pe toate, dar cine sunt eu sa te oblig?

Flux Pavilion

Te deranjeaza notele de la inceputul clipului? Te zgarie pe ureche? El face asta zilnic. Din asta traieste. Totusi, rezultatul e satisfacator atat pentru el, cat si pentru tine. Vezi vreun sample acolo? Eu nu. Asta e farmecul. Credeai ca-s sample-uri? La Flux Pavilion?!

Alix Perez

Ah, Alix Perez. ½ din Shades si un foarte bun producator independent. Nu cred ca mai sunt necesare alte informatii. Ai vazut ce clape are?!

MNDSGN

Inainte de a-ti incolaci limba, afla de la mine ca e „mind design”. Daca esti genul de bietas care asculta instrumentale dimineata, la pranz si seara, Mndsgn e pentru tine. Crezi ca e usor sa stai ore intregi printre vinyl-uri? Crezi ca e usor sa asculti de 10 ori acelasi loops si sa dai cut unde trebuie? Hahaha. Nu. Nu e usor.

FJAAK

O sa inchei seria de „uite ca nu e usor sa faci muzica electronica” cu baietii astia. Cred ca ai nimerit macar o data, din greseala, la un set live de ceva. Ce ai zis atunci? „A… asta e tot? Apasa pe niste butoane si invarte de knob-uri?” Probabil nici macar n-ai folosit cuvantul „knob”.

Suntem oameni si e normal sa avem pareri. Avem dreptul sa le exprimam, dar cu toate astea, nimeni nu e obligat sa le asculte. Nu mai bine te informezi un pic inainte? Nu mai bine te schimbi, de la „ Muzica electronica nu e muzica fiindca nu are instrumente si e usor de facut” la „Am ascultat ceva muzica electronica si nu-mi a placut. Totusi, obiectiv vorbind, piesa X suna ok din punctul de vedere Y”.

Incearca sa vizualizezi procesul creativ. Imagineaza-ti cum a fost produsa piesa, iar apoi trage o concluzie. Mai important decat atat, ascult-o! Cum poti emite pareri despre ceva ce nu cunosti?

Uite, spre exemplu, mie nu imi placea Nane. Dupa ce am ascultat Nane, nu s-a schimbat nimic. Totusi, i-am acordat o sansa. Lumea asculta Nane, iar eu nu-i judec. E treaba lor, sa faca ce vor ei.

Totusi, daca asculti Nane, nu vorbi cu mine. Nu vreau sa te cunosc.

Samurai Jack din nou pe ecrane!
Manifest al autenticității marca 7Up
=