O cunosc pe Amalia de mult timp și nu credeam niciodată că va veni un moment în care îi voi lua un interviu. Nu pentru că nu aș fi avut încredere în calitățile ei, ci pentru că nu mă așteptam ca viața să ne aducă față în față în această postură. Însă în momentul în care am descoperit ce pregătește am știut că trebuie să spun și altora.

Amalia, în primul primul rând aș vrea să ne povestești cum s-a transformat fetița timidă pe care mi-o amintesc în tânăra puternică ce se prezintă astăzi publicului.

Timiditatea nu a dispărut complet. De fapt, cred că e mai mult o introvertire care se manifestă prin timiditate si care cu siguranță rămâne o latură puternică a personalității mele. Trecând prin multe experiențe de-a lungul timpului, atât personale, cât mai ales profesionale, în domeniul artei vizuale, dar și în ceea ce privește muzica, a trebuit, inevitabil, să îmi adun forțele pentru a ajunge acolo unde îmi doresc. Sunt o persoană hotărâtă, ambițioasă și cu o neobosită dorință de muncă, aspecte care mi-au conturat in timp caracterul.

După cum ai menționat deja, ești un artist care a abordat două domenii destul de diferite. Cum se împletește arta vizuală cu muzica?

Muzica a fost prima mea pasiune. Aș putea spune că am descoperit lumea prin muzică. Interesul pentru fotografie a apărut mai tarziu, în liceu. Chiar dacă, aparent, sunt două domenii diferite, vorbesc aceeași limbă. Din muzică am preluat apecte ca improvizația, spontaneitatea și emoția, după care am încercat să le integrez în fotografie. Mai apoi, din arta vizuală am ales povestea, simplitatea și un anumit tip de mister, pe care le-am adus ușor în muzică. Am creat, în timp, un fel de sinestezie între cele două zone creative, iar astăzi nu aș mai putea sa le separ.

colaj

Acesta este motivul pentru care ai ales să deschizi vernisajul expoziției de fotografie A bird’s year cu un concert Melting Sun?

Evenimentul pe care îl pregătesc in 7 iunie la Bastion a venit la momentul oportun. Mi-am dorit de ceva timp să prezint in cadrul unei expoziții personale proiectul A bird’s year, o serie de imagini minimaliste, conceptuale, un jurnal vizual realizat în fiecare zi și noapte, pe parcursul unui an. În același timp, înca din 2015 lucrez cu mare entuziasm la primul meu album, Melting Sun. Este un proiect muzical pe care l-am inițiat de la zero, având compoziții proprii, o fuziune de jazz, soul, funk și soft rock. Alături de band-ul meu (Adrian Șchiopu – tobe, Mihai Moldoveanu – bas, Vlad Cotruș – chitara), abia aștept să cânt primele șase piese din acest album! Cred că cele două domenii artistice se vor împleti cu succes și vor crea o experienta reușită, pe care vă invit să o trăiți alături de mine.

Ai spus că piesele de pe albumul Melting Sun sunt creație proprie. Ce te inspiră atunci când scrii versuri?

Este un proces cu care m-am obișnuit și care îmi face mare plăcere. Am fost mereu pasionată de literatură, iar scrisul mă împlinește. Alături de compoziția muzicală, am scris si textele pentru albumul Melting Sun. Temele care se vor regăsi în acest album sunt diverse, ating multe câmpuri emoționale și vorbesc în mare parte despre libertatea de exprimare, deschiderea spre natură, joacă și improvizație. Obișnuiesc să corelez materialul cu imaterialul, naturalul cu artificialul, să creez contraste, iar acest lucru se poate citi usor si in fotografie.

1

Există momente în care iti impui sa scrii sau te lași condusă de inspirație?

Mă las mereu condusă de inspirație, atunci munca mea dă cele mai multe roade. Am o sensibilitate mare spre tot ce mă înconjoară și mă inspir din cele mai obișnuite lucruri sau întâmplări.

Să vorbim puțin și despre expoziția A bird’s year. Ai spus că este un jurnal fotografic deci necesită mult timp și dedicare. Ce sau cine te-a ajutat în momentele în care simțeai că nu mai ai ce să fotografiezi?

Când am început acest jurnal, nu știam la ce ma înham! Au fost momente în care fotografiasem deja tot ce mă înconjura și nu îmi permiteam să cunosc mereu alte locuri. Atunci a inceput adevăratul proces creativ din spatele proiectului. Pe lângă creatie, a fost multa psihologie. Am început sa descompun vizual tot ceea ce fotografiam, să imortalizez același obiect de mai multe ori, să îl vad altfel. A fost o adevarată provocare, dar ca exercițiu vizual, și nu numai, mi-a prins foarte bine. Satisfacția de a vedea proiectul complet m-a determinat să nu mă opresc. Este o experiență intimă, motivațională și, în același timp, cel mai reprezentativ proiect fotografic de până acum.

a

Cine te susține cel mai mult în procesul creativ?

Familia și prietenii mi-au fost mereu aproape în toate provocările pe care le-am întâlnit. Susținerea lor a însemnat totul în momentele dificile. Cristina Precupaș imi e cea mai bună prietenă, încă din copilărie. Alături de ea am inițiat experiența Melting Sun, ea m-a sprijinit în toate demersurile mele creative și se ocupă de managementul și promovarea proiectului muzical. Pot spune că îmi e aproape la fiecare pas. Totodată, sunt foarte recunoscătoare pentru suportul pe care îl primesc de la oameni pe care abia ii cunosc, care intră în contact cu munca mea și care îmi arată entuziasm și sustinere!

Având în vedere că ești un model pentru multe persoane, ce sfat ai pentru cei ce doresc să își facă numele cunoscut în domeniul artistic?

Îmi doresc sa fiu o inspiratie pentru ceilalți la un moment dat, dar până atunci, continui să muncesc, să experimentez și, mai ales, să învăț. Un lucru pe care încerc mereu să mi-l amintesc este faptul că iți trebuie curaj să fii tu însuți, dincolo de normă, de standard. Cred că e important să descoperim ce e unic în noi și să exploatăm acel lucru la maxim.

Cred că modul frumos în care vezi viata ne poate inspira înca de acum. Îti mulțumesc pentru interviu și ne revedem pe 7 iunie, la Bastion.

Eu iți multumesc și abia aștept să ne vedem :).

2

Photo credits: Arhiva personală Amalia Gaiță

ALAN & KEPA iau cu asalt fabrica, vineri, 3 iunie
FiRMA cântă în premieră în Club Fabrica pe 4 iunie. Special guests: Rockabella și Gray Matters
=