Artistul și designerul Florin Dobre își prezintă la București noua colecție F/W 2016 ready to wear, denumită NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II, luni, 11 aprilie, orele 19.00, la showroom-ul Exotique din Splaiul Unirii, nr. 96.

Prezentată inițial pe 11 ianuarie la Londra, colecția NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II a apărut în timp real pe site-urile marilor reviste VOGUE și GQ, ediția britanică.

Florin Dobre a ales să își îndrepte atenția spre autenticitatea românească, ghidat și îndrăgostit de puterea și frumusețea românilor simpli, de peste generații. Designerul vede adoptarea valorilor tradiționale în spațiul modern ca pe o soluție de supraviețuire, în contextul experimentului globalizării, spirituale și nu numai.

Colecția NEPSIS (Sbornicul) The last legion PART II reprezintă o călătorie spre origini, spre tradițiile sfinte moștenite de la strămoși. Designerul pășește, de această dată, pe „cărări deja bătătorite”, folosind același croi simplu, atât de ușor de realizat și de purtat, însă pe atât de puternic ca impact.

Liniile simple ale portului tradițional au influențe din Țara Hațegului și din Ținutul Pădurenilor, unde au avut centrul politic străvechii daci. Aceștia sunt singurii reprezentați cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond strămoșesc care, în multe forme, a rezistat până astăzi, se regăsește în colecția lui Florin.

Designerul imaginează propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor. Materialele folosite sunt produse de fosta fabrică Dorobanțul, care, din păcate, după 129 de ani de la nașterea sa, în 1886, a decedat în anul „de grație” 2015, în luna noiembrie. Materialele au designul unicat, însă, de această dată, de nereprodus. Stofa, lâna, bumbacul și inul fac parte și de această dată din colecție, tăiate în clasicul croitorilor, „întinerite” de linia designerului și personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colecțiile anterioare.

„Încercarea de a pune accentul pe spiritul românesc mi-a adus o frumoasă colaborare cu un frumos tâmplar de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius îl întâlnesc duminica la biserică și îl pot  descrie ca fiind „omul păcii mele”. El m-a ajutat să cred cu și mai multă tărie că doresc pentru această colecție un suflu autentic românesc, cu simbolistică creștină, care să vină ca un statement, cu totul în defavoarea trendurilor întunecate pe care le adoptăm cu ușurință din cultura de larg consum. Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, în care am regăsit aceleași valori către care tind și l-am rugat să facă cu această colecție ce știe el mai bine…cruci de lemn.” (Florin Dobre)

În încercarea sa de a împleti modernismul și libertinajul modei cu acceptarea fara nici o ezitare a tradiționalului port românesc, în clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de înțeles: dacă noi nu luptăm cu propria noastră minte, altcineva o va face. Muzica, aleasă din cel mai adânc sentiment, îmbină, de asemenea, cu mult curaj tradiționalul cu contemporanul și clasicul.

Accesul în locație se poate realiza și din Strada Verzișori 36-38, iar evenimentul se va desfășura în aer liber (vă rugam să vă îmbrăcați adecvat condițiilor meteo).

Florin Dobre-NEPSIS

Event: https://www.facebook.com/events/1771122769775974/?active_tab=posts

O saptămână de muzică clasică la metrou
Cazări alternative la UNTOLD pentru cei mai non-conformiști festivalieri
=
Alex Coțofană

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.