Prima ediţie a Feminist And Queer (FAQ) International Film Festival, un festival despre feminism şi minorităţi sexuale, va avea loc între 6 și 10 noiembrie, în Bucureşti. FAQ va prezenta scurtmetraje și lungmetraje și va găzdui întâlniri cu producători de film internaționali. Oamenii vor putea lua parte la discuții și la o serie de evenimente speciale cu tematică feministă sau LGBTIA (n.r. lesbian, gay, bisexual, transgender, hermafrodit și asexuat), scrie indiegogo.com.

Festivalul adună artiști, realizatori de film, producători, membri ai comunităților locale și internaționale LGBTIA și oameni din afara comunităților menționate, persoane interesate de acest dialog social și cultural, dar și de cinematografie. Ca puncte de discuție sunt vizate drepturile LGBTIA, egalitatea de gen, dar și subiecte din sfera drepturilor omului.

feq3Sursa foto: facebook.com

Festivalul își propune să crească gradul de conștientizare al oamenilor în ceea ce privește importanța drepturilor și a nevoilor grupurilor de femei și a celor LGBTIA, mai ales în contextul în care rapoarte recente au evidențiat că nivelul de incluziune socio-cultural al femeilor și al persoanelor care aparțin comunității LGBTIA este mai scăzut în România față de celelalte țări europene (mai multe detalii pe acest subiect găsiți aici).

FAQ își dorește să prezinte într-un mod realist ceea ce înseamnă să fii parte dintr-o comunitate minoritară, dar și să ajute la includerea persoanelor LGBTIA în societatea românească. Se va încerca să se arate exact ”ce este”, nu ”ce cred alții că ar trebui să fie” sau ceea ce societatea mainstream dorește să audă.

“Am inițiat acest proiect ca răspuns la lipsa evenimentelor care să abordeze teme ce continuă să fie tabu într-o societate democratică. Filmul ajunge să ne facă să înțelegem viețile celor care de multe ori aleg să se ascundă, tocmai din lipsa înțelegerii. Avem nevoie să ne simțim reprezentați, iar cinemaul reușește să spargă acest cerc vicios”, a declarat directoarea festivalului, Alexandra Carastoian, citată de querro.acceptromania.ro.

Festivalul FAQ este sprijinit de TRANSform, primul ONG din România care se luptă pentru drepturile persoanelor trans (transgender, transsexual sau persoane care nu se conformează genului).

Sursa foto cover: facebook.com

THE STREET STORE – magazinul gratuit de îmbrăcăminte pentru persoanele fără adăpost – vine în București
The Intern (recenzie)
=
Anca Olteanu

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.