Mai țineți minte când vă spuneam că atunci când dăm de oameni talentați ne ținem ca scaiul de ei, până ne spun și nouă povestea din spatele celebrității? O, da! Ce poate fi mai frumos decât să știi ce întâmplare ciudată/amuzantă/banală i-a făcut să pornească un anume proiect?

De data aceasta, i-am căutat pe băieții de la DoiDegeaba, inițiatorii unui proiect ce înfățișează viața (necenzurată) din studenție, prin niște ilustrații extrem de amuzante. Să-i dăm drumul!

Băieți, să o luăm cu începutul. Începutul proiectului vostru, care în momentul de față a ajuns la 200 k de aprecieri, după cum arată pagina voastră de Facebook. Cum v-a venit ideea unui astfel de proiect? A fost ceva spontan sau l-ați gândit cu mult timp înainte să îl puneți în aplicare?

Ideea unui serial de film/animație pentru adolescenți  îl aveam de foarte mult timp fiindcă fac grafică de benzi desenate de la vârsta de 7 ani, iar tot ce ține de film și regie a fost o pasiune de-a mea încă din liceu.

Inițial, DoiDegeaba a fost ceva făcut pentru prietenii din gașca noastră și am decis spontan, la început de 2015, să postam și online. Sincer, de la postarea primului episod, eu am zis că vom ajunge la cel mult 1000 de fani într-un an (asta pentru că nu știam cu ce se mănâncă social media).  Am ajuns să avem 200k de fani într-un an,  ceea ce ne-a surprins foarte mult și asta ne-a determinat să continuăm și cu sezonul 2.

Tot pe pagina de Facebook, la descriere, aveți următorul citat:

“Am învățat un lucru, și asta e sa renunți la griji legate de lucruri stupide . În facultate ai cațiva ani disponibili pentru a fi iresponsabil așa că relaxează-te. Munca este pentru persoanele cu locuri de muncă . Nu iți vei aminti nimic din orele de cursuri sau laboratoare , dar îți vei aminti toata viața de momentele irosite cu prietenii tai. Deci, faceți nopți albe, ieșiți in oras cu prietenii voștri într-o zi de marți când aveți examen miercuri, cheltuiți banii pe care nu îi aveți și beți până dimineața căci munca nu se va termina niciodată , dar facultatea ba… “

Să înțelegem că voi sunteți studenți? De fapt, chiar așa, cine sunt Orlando Degeaba și Inocențiu Kantialau în realitate?

Orlando și Inocențiu sunt doi studenți care locuiesc într-un cămin studențesc și ei reprezintă studentul clasic din 2016, pe care îl găsești în orice cămin studențesc din România.

Nu vrem să dezvăluim cine sunt în realitate Orlando și Inocențiu pentru că ei nu vor să fie vedete, nu vor faimă. Ei vor să aibă o viață liniștită (să poată să își găsească un loc de muncă, să meargă liniștiți la chefuri, prin cluburi, fără să îi recunoască nimeni.

De fapt, cred că asta e marea problemă, le este teamă că nu o să mai poată agăța fete odată ce vor ști cine sunt :))

Cum ați ales restul personajelor?

Personajele au fost foarte ușor de ales pentru că fiecare dintre ele sunt luate din viața reală, din cămin, doar că le-am dezvoltat și exagerat caracteristicele ca să reprezinte  mai mult o caricatură a lor.

De exemplu, personajul Bruzli chiar există în realitate (nu e chiar așa micuț ca în serial), el stă pe palier cu noi, și partea comică este că el se uită la toate episoadele DoiDegeaba și  habar nu are că e personaj în serial :))

Sunt poveștile adevărate? Adică ați trăit vreuna dintre ele? Și dacă da, pe care?

Aproape toate sunt întâmplări adevarate, pe care le-am pățit noi, prieteni de-ai noștri sau auzite de la alții.  Cele  care îmi vin în minte sunt  episoadele cu colegul nou în camera de lângă, când te întâlnești prima dată cu părinții fetei și cel cu surpriza de ziua lui Inocențiu.

Cum a fost primit DoiDegeaba la început? Îmi imaginez că 90% dintre fanii DoiDegeaba sunt studenți, ei regăsindu-se cel mai mult în aceste ilustrații. Mă înșel sau nu?

Exact, 90% din fanii noștri au între 18 și 25 de ani. DoiDegeaba a fost primit extraordinar de bine încă de la primele episoade, dar să zicem cu puțină lipsă de modestie, știam că va fi așa. De ce zicem asta? Fiindcă am știut că nu există niciun serial la TV sau în mediul online românesc, care să ilustreze adevărata viață a studentului din România, în care să urmărească personaje cu care să se identifice. Viața adolescenților nu este ce vedeți la TV; ea s-a schimbat enorm de mult în ultimii 10-20 de ani, cand ei se regăseau în seriale de genul La Bloc sau Liceenii. Tinerii în Romania nu se mai uită la TV  (și să citez  un prieten: “Televizorul îl pornesc doar ca să fie un sunet pe fundal”) și preferă conținutul de calitate  din afară, pentru că mai vor să vadă și altceva decât bucile Danielei Crudu, știrile care rulează non-stop și concursurile/emisiunile regizate.  Așa că noi am vrut să le dăm ceea ce ei cer de ani de zile.

Trecând la partea tehnică, cam cât durează producerea unui episod? Și care e procedeul?

Realizarea unui  episod de 2 minute durează în medie cam 15-20 ore (randatul episoadelor durează încă vreo 5 ore, pentru că lucrăm pe un calculator vechi de 10 ani  :D), astea venind împărțite în mai multe zile fiindcă mai avem și locuri de muncă, facultate, prieteni și iubite / iubiti :-). Procedeul e destul de simplu, avem un scenariu, tragem vocile și apoi realizăm animațiile. Nu o să intram în detaliile realizării animațiilor pentru că ar trebui să scriem cel puțin 50 de pagini :)).

Cei care v-au văzut toate episoadele sunt foarte nerăbdători să le descopere pe următoarele. Voi postați numai o dată pe săptămână. V-ați gândit să începeți să postați mai des?

Noi am dori să postăm zilnic, dar nu e posibil…deocamdată :-)  Noi nu ne câștigăm  existența din serialul DoiDegeaba, crearea acestuia fiind momentan doar la nivel de hobby. Cum ziceam și mai sus, pe lângă acest serial avem și viețile noastre personale, iar serialul DoiDegeaba nu ne ține la facultate și nu ne pune mâncare pe masă (doar berile). Foarte des am pățit să plecăm din club la ora 12 sau să chiulim de la facultate ca să putem să terminăm un episod :)) Dar  în momentul în care vom câștiga și bani din acest proiect, probabil vom aloca mai mult timp realizării de conținut și vom posta mai des.

Ținând cont că noi ne ocupăm în mod deosebit cu muzica underground, nu am putut să nu sesizez că melodiile din episoade sunt de genul acesta. Vă caracterizează acest gen sau de ce ați ales să îl folosiți pe acesta și nu, să zicem, ceva mai comercial?

Foarte mulți studenți ascultă muzică underground pentru că aceasta vine direct de la sursă, fără a fi filtrată de tot ce înseamnă comercial. Nu spun că nu ascultăm și melodii comerciale, dar ca să explic printr-o comparație: melodiile comerciale sunt ca fetele ce le întâlnești seara în club: frumoase, exagerat de machiate, cu unghii false, silicoane, cu extensii și tocuri de 15 cm, iar când le vezi a doua zi dimineața în pat, nu mai seamănă deloc. Muzica underground este ca o tipă frumoasă, fără machiaj strident, naturală și cu personalitate, pe care nu prea o bagi în seama în club dar după ce o descoperi este ca o comoară.

Pe lângă DoiDegeaba, au mai apărut DouăDegeaba. V-Ralu și fata aia, cum îi zice…sora lui Iubi Bubi. Hmm, oare cum îi zice ei?

Noi am vrut foarte mult ca fanii noștri să participe la crearea serialului și în ultima noastră postare i-am rugat pe ei să aleagă numele personajului. Am citit toate comment-urile și vă spun, am râs cu lacrimi. Mai așteptăm să vedem ce alte idei de nume  primim,  avem câteva idei cum va fi numele ei, dar asta va fi dezvăluit doar în primul episod DouăDegeaba .

Noi, în echipa noastră, ne credem super eroi, pentru tot ceea ce facem (ce nebuni, nu?). Pentru final, vă propun un exercițiu de imaginație: cum v-ați descrie voi ca super eroi? Cu cât mai multe detalii, cu atât mai bine.

Întrebarea asta îi place foarte mult lui Orlando. Deja e în filmul lui :))  Să începem cu el…și îl citez: “Orlando ar fi super eroul chefurilor, ar umbla vorba că l-ar numi probabil Bairamatorul! Ar purta tot timpul pelerină cu muuulte buzunare secrete…în care să își țină toate țigările și berile. Puterea lui principală ar fi ca atunci când pușcă din degete, îi apare o bere în mâna dreaptă, iar  orice cameră  s-ar umple cu  femei, cu boxe date la maxim și ar începe cel mai tare chef din lume”.

Inocențiu ar fi cel mai cool super erou. Nu ar purta pelerină, doar căciula lui magică. Puterea lui principală ar fi că ar convinge pe oricine să facă orice numai uitându-se în ochii lor. Cam asta face și în realitate.  Aaaaa și desigur ar vrea și el chestia cu berea în  mâna dreaptă.

13224293_792838890816060_1478789849_o

 

Ilustrație de: GEORGE ANTON

Și nu degeaba le-am cerut multe detalii, ci ca să-l punem la treabă pe ilustratorul nostru, că prea i-am ignorat talentul în ultima vreme.

Pff, desenul ăsta mi-a făcut și mie chef de bairam. Noroc că e vineri și nimic nu mă oprește!

Cum e să faci parte din underground într-un oraş mic?
Serebe şi culorile împrejmuite de gard negru
=