Despre alb pentru că se poartă. Despre modă pentru că asta face designerul Alexandra Calafeteanu cel mai bine. Și despre (re)nașterea femeii în contextului actual. Pentru că… Pur și simplu pentru că. Pentru că e femeia care se reinventează, care se scutură de praf și o ia de la capăt. Și pentru că femeia care, deși poartă alb, n-are pic de urme de praf pe haine! Despre ea și despre multe altele, vorbim astăzi cu Alexandra Calafeteanu.


ReBorn by Alexandra Calafeteanu catwalk fashion all white look

Foto: The Bucharest

Aș putea să deschid acest material pompos, să arunc câteva sintagme prețioase și gata! Dar n-o s-o fac! Pentru că pe Alex o cunosc de multă vreme. De când ne împărțeam zilele la ”shopping” pentru revista Unica. De când bântuiam mall-urile și magazinele în căutarea celor mai cool haine și accesorii din rubricile de modă. Au trecut câțiva ani de atunci și, deși nu reușim să ne întâlnim sau să vorbim prea des, Alexandra și cu mine am rămas într-un fel de relație de ”colleagues with benefits”. Hey, hey, nu vă gândiți la prostii! Beneficiile acestei relații constă în faptul că am colaborat frumos și ne-am susținut în proiectele noastre, atunci când drumurile ni s-au intersectat. Pentru că așa e femeia actuală. E femeia care știe să aprecieze succesul altei femei.

E femeia care poarta All White nu doar pentru ca e un trend al verii sau al viitorului sezon, ci pentru că așa cum moda se reinventează și ea, femeia, știe să ”picteze” acea pânză albă a fiecărei noi zile cu ce nuanțe își dorește. Alexandra Calafeteanu a ales albul pur pentru colecția de toamnă/iarnă 2016-2017 pentru a lăsa croiala și detaliile legate de formă să vorbească. A ales în locul nuanțelor puternice și al imprimeurilor îndrăznețe albul pur ca dominantă, însoțit de mici accente de culoare ale accesoriilor FREYWILLE. A ales în locul unei game cromatice puternice, să lase liniile bine gândite să spună povestea femeii actuale. A ales în locul unui look puternic prin culoare, unul bine definit, deși All White. A ales All White și eu aș zice că a ales All Good. Și pentru că nu am ajuns la lansarea lui ReBorn, am stat de vorbă cu Alexandra un pic la cald și-un pic la rece. Iată ce întreabă o femeie actuală și iată ce răspunde o altă femeie actuală:

  1. De ce ai ales albul pentru această colecție? 

A venit ca o completare a colecției precedente, Duplicity, în care am ales nonculorile alb și negru. În urmă cu 5 luni am ales titlul colecției -concept Reborn și de aici a pornit totul: alb, 30 de ținute pentru că am împlinit 30 de ani, 300 de invitați. 

  1. Are legatură cu numele colecției ReBorn? 

Da, albul are legatură cu numele colecției. Așa mi-am imaginat că arată maturitatea mea, pragul de 30 de ani pe care tocmai l-am trecut. Reborn nu este doar o colecție de toamnă/iarnă 2016-2017. Nu este doar o colecție care să îmbrace femeia și să o scoată din anonimat. Este o colecție-concept, a cărei muză a fost femeia de 30 de ani, văzută ca o forță feminină ce reusește să emane senzualitate și eleganță prin toți porii. Bijuteriile-concept de la FREYWILLE au avut un rol foarte important în crearea ținutelor. Au fost o ancoră, m-au ajutat să nu mă ”pierd” într-o mare de alb. 

  1. Ai gândit și make-up-ul și hair-style-ul ca un întreg al colecției? 
ReBorn by alexandra calafeteanu all white style haine albe bijuterii freywille

Foto: TIBERIU ARSENE Assistent foto: ADRIAN NEGOIȚESCU Retoucher: LOREDANA DUMITRACHE Make-up artist: TRAVIATA PĂDURARU Hair-stylist: VALENTINA PARCIULEA ( Beauty District ) Models: GIULIA (Dejavu Models Management)

Referințele de machiaj și coafură au fost stabilite înainte de prima schiță. Echipa de la Beauty District, cu care am lucrat la acest proiect a ințeles foarte ușor conceptul și a reușit să redea exact ce mi-am dorit: o dungă lată cu o pensulație fină, ce acoperă ochii și care exprimă femeia sigură pe forțele proprii, care privește întotdeauna înainte, spre viitor și nu va pleca niciodată capul.  

  1. Daca ai asocia această colecție cu o femeie a zilelor noastre cu cine ai asocia-o? 

Milla Jovovich. 

  1. Daca ai asocia colecția cu un singur cuvânt, care ar fi acela? 

#MinimalRomanticLook, că tot sunt la modă hashtag-urile. :) 

  1. Care a fost cea mai mare provocare a colecției și a prezentării? 

Eu lucrez de 9 ani în media și în fiecare lună mă lovesc de deadline-uri pentru terminarea rubricilor de modă pe care urmează să le publicăm în revistă. Același lucru mi se intampla și aici, în atelierul meu. Există un termen-limită. De data acesta provocarea a fost aceea de a fi gata cu ultimele detalii chiar cu câteva ore înaintea începerii evenimentului. 

  1. Prima ta colecție a fost plină de culoare și cu printuri. Aceasta este dominată de alb. Cum a ajuns femeia de atunci la femeia de acum? 

Prima mea colecție a fost gri-metalizat cu accente de culoare și volume îndrăznețe. Am mers atunci pe deconstructivism și modul de a purta o haină în mai multe moduri fără a te plictisi de ea. Acest lucru se întâmpla în ultimul meu an de facultate (2008), cu colecția de diplomă. Apoi au urmat alte colecții și colecții-capsulă cărora le-am găsit înspirația în natură, în stările și sentimentele proprii. Femeia căreia mă adresam cu prima colecție nu este foarte diferită. În fond este la fel de îndrăzneață, senzuală, elegantă dar cu o găselniță șic. S-au schimbat texturile, materialele, culorile și viziunea asupra croiurilor în funcție de tendințe.  

  1. Întrucât ești și stilist spune-mi cu ce se poartă colecția ta, în materie de accesorii? 
Runway collection alexandra calafeteanu toamna iarna 2016 2017

Foto: The Bucharest

Mi-am dorit să prezint pe catwalk o colecție accesorizată cap-coadă. Unitatea și unicitatea sunt două lucruri foarte importante pentru mine. Mi-am dorit ca fiecare outfit în parte să fie gata de purtat. De aceea am ales pentru fiecare ținută fie sandale cu platforme, fie pantofi stiletto, fie saboți de la Il Passo, în funcție de lungimea sau lărgimea pantalonilor sau a salopetei. Bijuteriile pe care le-am ales de la FREYWILLE sunt inspirate din frumusețea naturii și a vieții, sau din operele unor artiști celebri precum Gustav Klimt, Claude Monet, Alphonse Mucha sau Hundertwasser, iar faptul că sunt piese ce nu se vor demoda niciodată, la fel ca tablourile marilor artiști și la fel cum rămâne o croială rafinată. 

  1. Daca ar fi sa alegi o vedetă care să reprezinte această colecție, cine ar fi? 

Greu de zis, îmi vin multe în minte. Chiar dacă are mult peste 30, Claudia Schiffer. 

  1. Ai trasat deja liniile urmatoarei colecții? 

În momentul de față am trasat liniile câtorva rochii de mireasă pe care le voi face în viitorul apropiat. Iar despre colecția noua nu îți pot spune decât că va fi una și mai spectaculoasă, cu ceva juxtapuneri și suprapuneri de materiale nonconformiste.  


Și dacă tot sunt la modă hashtagurile, și dacă tot n-am ajuns la prezentarea colecției, și dacă tot nu ne-am mai văzut de câțiva ani, am tras o fugă la atelierul Alexandrei Calafeteanu unde am văzut colecția, am făcut o poză pentru oglinda ei cu amintiri, un selfie pentru Suburban și am creat un hashtag tres-chic pe care voi îl veți regăsi în toate materialele mele, de-acum înainte: #SubSelfie. See ya!

iulia claudia dumitru alexandra calafeteanu reborn subselfie

@iu

Feeric Fashion Week 2016
Sneakers & Burgers II
=