Export to PDF | Export to DOC

Dacă nu cumva trăiești într-o peșteră, atunci știi deja că anul acesta este anul Superstarului. Celebrul model de la Adidas împlinește 45 de ani de la lansare, în decursul cărora a inspirat multe generații și domenii diferite, de la rapperi, la baschetbaliști, la skateboarderi, până la un copil de 13 ani dintr-un mic oraș din Romania. Țin minte și acum momentul în care părinţii mi-au cumpărat prima pereche și cât de greu a fost să aleg între modelul cu dungile negre și cel cu dungi albastre. Asta a fost acum 7 ani. 30+ de perechi de adidași mai târziu, Adidas Superstar sunt în continuare perechea de sneakerși de care am fost cel mai impresionat.

Istoria Superstarurilor este impresionantă. Lansat inițial în 1969 ca versiunea low-top a modelului „Pro Model”, designul acestora a devenit unul dintre cele mai mari influențe în cultura sneakerșilor. Datorită protecției de cauciuc și a tălpii ce nu lasă urme pe podea, modelul a atras atenția unor mari jucători din NCAA și NBA, printre care și Kareem Abdul Jabar, cel mai bun marcator din istoria NBA.  La câțiva ani de la lansare, Superstarul era purtat de 75% din jucătorii din NBA, dovadă a tehnologiei sale revoluționare. N-a durat mult până când modelul a făcut trecerea din terenul de baschet la cel de pe stradă.

Kareem Abdul Jabbar in an interview about Adidas Superstar

(Sursă foto: The Daily Street )               

Fast-forward către anul 1983, când din Hollis Queens, NY, iși fac aparitia Run-DMC, grupul de rapperi ce a decis că nu vor să se conformeze standardelor pop de la vremea aceea.  Aceștia au preferat să poarte în concerte același outfit ca-n viața de zi cu zi, iar cel mai notabil articol era perechea de Superstaruri purtate fără șireturi și cu limba împinsă afară. Ca răspuns al diss-ului la adresa adidașilor al lui Jerrald Deas „Fellon Sneakers”, Run-DMC au lansat piesa „My adidas”  în 1986, al cărei succes a dus la popularizarea modelului în toată America. Asta a fost acum 29 de ani. The rest, as they say, it’s history.

Mai târziu, Adidas și grupul de rap au semnat prima afacere de sponsorizare dintre un artist de hip-hop și o corporație internațională în valoare de 1 milion de dolari, ce a deschis noi orizonturi în materie de colaborări.

(Sursă foto: SoleCollector )

În anii 90, Adidas Superstar erau deja o piesă importantă în pop-culture și street-style. Deși în zona hip-hop, artiștii noi au ales să se depărteze de look-ul specific anilor 80, alegând să se identifice prin haine largi și bocanci. De asemenea, la începutul deceniului, Mark Gonzales, printre alții, redefinea skateboarding-ul și-l transforma în sportul care este astăzi, talentul său fiind remarcat și de cei de la Adidas, devenind primul skateboarder sponsorizat de brand-ul german, un parteneriat ce a rezistat până în ziua de astăzi. Pe măsură ce casetele VHS cu skateri au devenit din ce în ce mai căutate, acestea introduceau unei noi generații de tineri adidașii purtați de atleții preferați, care în majoritatea video-urilor erau Superstaruri sau Air Jordan I.

În 2005, cu ocazia aniversarii a 35 de ani, Adidas a lansat o nouă colecție de Superstaruri ce cuprindea 35 de modele, repartizate în 5 categorii: Consortium, Expression, Music, Cities si Anniversary.

(Sursă foto: OverKillShop )

Deși, în ziua de astăzi, sunt mai bătrâni decât 90% din oamenii care-i poarta, Adidas Superstar sunt în continuare o piesă de bază din majoritatea garderobelor. Colaborarea cu Pharrell de anul acesta și reboot-ul seriei „Superstar 80’s” dau un aer fresh modelului și-l pun din nou în lumina reflectoarelor.

(Sursa foto: Sneakernews)

Calitatea principală a siluetei care a făcut modelul faimos în trecut, simplitatea, a devenit în scurt timp un șablon pe care, de-a lungul ultimilor ani diferiți artiști precum Rita Ora, Gonz, Missy Elliot, Ian Brown etc. și-au exprimat creativitatea și viziunea estetica, lăsându-și amprenta în istoria bogată a Superstarurilor.

Care este definiția Superstarului? Dacă modelul de la Adidas nu reușește să răspundă la această întrebare, atunci nimeni nu o va face.

Ilustrație copertă: Anton George

Fall Out Boy: 10 ani de mainstream
„Câmpia Libertăţii tale”
=
Alex Coțofană

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.

  • remuskittles

    Foarte bine scris articolul :)