Eu îl știu pe Alex de foarte mult timp, de pe vremea când Megga Dillah nu era nici măcar o idee, iar singura lui pasiune erau jocurile pe calculator în camera fratelui meu. Când am auzit că a hotărât să cânte, și încă muzică reggae, trebuie să recunosc, am crezut că a luat-o puțin razna. Cine o să asculte muzică reggae în România? m-am întrebat. Însă în momentul în care a scos o melodie, apoi 2, apoi 3, apoi un album… am zis că e momentul să îl iau în serios. Am fost la concerte, mi-a plăcut ce am auzit, iar astăzi mă bucur să vi-l pot prezenta.

Alex, eu știu destul de bine povestea, dar aș vrea să le spui cititorilor noștri cum a apărut Megga Dillah în undergroundul românesc.

Salut Andra și salut cititorilor! Într-adevăr, noi ne cunoaștem de ceva timp, așa că prefer să intru direct în subiect. Prin 2004-2005, am început să cochetez cu producția de muzică și crearea de versuri în domeniul hip-hop. Eram mic, mă atrăgea acest stil, deci mi-am ales un nume de scenă, mi-am găsit o trupă și am vrut să mă apuc de treabă. Însă lucrurile nu au mers așa cum mă așteptam și, cu toate că reggaele mi se părea greu de produs, faptul că toată lumea îmi spunea că nu am nici o șansă în domeniu m-a motivat. Am vrut să văd de ce sunt în stare și până la urmă lucrurile au ieșit super bine, iar Megga Dillah și-a făcut apariția pe scenă.

13410550_1076332315772155_507771208_o

Totuși, de ce ai ales muzica reggae dintre toate genurile muzicale? Doar pentru că era o provocare?

În nici un caz. Eu ascultam reggae împreună cu părinții mei încă de mic. Apoi am început să ascult împreună cu prietenii. Îmi place foarte mult mesajul militant al melodiilor, dar și faptul că ne îndeamnă la unitate și iubire. Tempoul pieselor mă calmează și mă liniștește, iar în momentul în care compun simt că pot transmite pozitivitate prin muzica mea.

Având în vedere că activezi de ceva timp, cum ai spune că este scena reggae din România?

După părerea mea, în momentul de față scena reggae din România merge foarte prost. Sunt foarte puțini artiști vocali care produc reggae pur. Ne mai salvează scenele de selectori (n.r. scenele cu DJ care pun muzică reggae) fiindcă luptă să mai aducă și câte o scenă reggae la festivalurile mari, dar publicul este subțire. Chiar aș vrea ca pe acestă cale să le mulțumesc celor care vin să ne vadă. Ceea ce este mai grav este că lumea confundă reggae-ul cu raeggaetonul și cu raeggae pop. Majoritatea pieselor din mainstream sunt raeggae pop, un gen care mie îmi displace pentru că adaugă un mesaj execrabil instrumentalelor reggae. Mai este foarte mult de lucru la scena raeggae din România și aceasta este unul dintre motivele pentru care majoritatea pieselor mele nu sunt cântate în limba română. Pur și simplu nu am cui să mă adresez, iar cei care ascultă reggae pur și știu despre ce e vorba vor aprecia piese mele chiar dacă sunt în engleză cu accente patois (n.r. limba jamaicană).

13397054_1076332362438817_741439360_o

După toate câte mi le-ai spus, sunt curioasă, ce te motivează în momentele mai puțin bune?

Atunci mă exteriorizez și dau drumul la un Bob Marley. Este cel mai bun mod de relaxare și principala mea cale de evadare.

Să revenim la Megga Dillah: care este melodia ta pe care i-ai propune-o cuiva care nu a auzit niciodată de tine?

Cred că aș alege Sistem Banat. Piesa este în colaborare cu SWEB și El Negro, dar nu vreau să vorbesc prea mult despre ea. Prefer să vă invit să o ascultați ;).

Din câte știu eu, ai lucrat cu mai mulți artiști. Care a fost colaborarea ta preferată?

Sincer, este o întrebare la care nu pot să răspund. Toate colaborările mi-au plăcut pentru că altfel nu le-aș fi făcut. Toți cei cu care am colaborat sunt niște oameni excelenți cu care m-am înțeles bine și atunci și acum și cărora vreau să le mulțumesc mult pentru susținere.

Care este cea mai tare amintire pe care o ai cu fanii?

(râde) Eram la Sibiu și lansasem EP-ul Mr. President. A venit la mine un băiat care mi-a zis că vrea să cumpere două CD-uri. L-am întrebat pentru cine să scriu pe copertă un mesaj? Mi-a zic pentru Mihai. Apoi l-am întrebat pentru cine să fie al doilea CD? Mi-a zis că tot pentru Mihai, dar vrea un mesaj diferit (râde în continuare, râd și eu). Nici în ziua de azi nu știu de ce a cumpărat două CD-uri, ambele pentru el.

13383760_1076332329105487_1606388593_o

Să ne întoarcem la treburi mai serioase: ai spus că îți scrii propriile versuri. Ce anume te inspiră?

Într-adevăr, încă de la început am ales să îmi scriu singur versurile. Ceea ce mă inspiră, în procent de 90%, este realitatea, viața de zi cu zi. Restul de 10% depinde de cel sau cei cu care colaborez.

Ne apropiem de final, deci trebuie să te întreb: care sunt planurile de viitor ale lui Megga Dillah?

În primul rând eu vreau să îmi termin facultatea (râde), cât despre muzică, vreau să muncesc din greu, să lansez cât mai multe albume, dar și să contribui la îmbunătățirea scenei reggae din România. Vreau să molipsesc oamenii cu pasiunea mea. Vreau să îi calmez și să îi trezesc la viață prin piesele mele. Și îți mulțumesc pentru că mi-ai dat ocazia să vorbesc deschis despre ceea ce mă face, în fiecare zi, un om mai bun.

A fost o adevărată plăcere și sper să ne vedem cândva și în studio.

Oricând!

13407463_1076332319105488_1948121872_n

Photo credits: Arhiva personală Megga Dillah

A bird's year under the Melting Sun
RoadGearSoda @ Guitar Shop
=