Aproape acum jumătate de secol, în Birmingham, patru tineri aveau să înceapă o formaţie ce va deveni o legendă atât de mare încât mituri legate de diavol, degetele chitaristului şi multe altele vor gravita pe veci în jurul reputaţiei acesteia.

Black-Sabbath

Este vorba de Black Sabbath, ce deşi a început ca o formaţie de rock-blues, aceasta a început să îşi ia în seamă numele rapid. Formaţia a început să adopte versuri oculte, a integrat teme horror în melodiile lor şi au început să-şi acordeze şi să cânte în cele mai joase note, scoase direct din străfundurile iadului portativului. În februarie 1970, Black Sabbath îşi lansează albumul cu acelaşi nume, acesta fiind înregistrat într-o singură zi, într-o sesiune maraton. Doar patru luni mai târziu aceştia vor lansa Paranoid, o adevărată piatră de hotar în lungul drum ce formează istoria heavy metalului. În următorii ani, Black Sabbath va avea parte de nenumărate schimbări în line-up-ul său. Ozzy Osbourne va pleca pentru o perioadă bună, acesta îşi va începe o carieră solo, iar Ronnie James Dio, îi va lua locul în perioada aceea.

d85ab945c4266cbb24d984ae6435d7ac

După o perioadă ce va fi cuprinsă de schimbări, tragica moartea a lui Dio, şi câteva zvonuri ce punea pe limba fanilor un singur cuvânt “reuniune”, Black Sabbath, a înunţat într-un târziu îndepărtat că aceştia se vor reuni în format original. Şi nu doar pentru un concert. Este vorba despre anunţul făcut în Noiembrie, 2011. Iommi, Butler, Ward şi Osbourne păreau foarte aproape de a fi văzuţi pe aceeaşi scenă în curând. Însă doar la două luni după anunţ, Iommi a fost diagnosticat cu cancer limfatic, iar Ward anunţă că nu va face parte din reuniune dacă nu va fi un contract pe care să-l semneze. În Mai 2012, în Birmingham are loc primul concert Black Sabbath din data de 2005 cu Tommy Clufetos prezent ca baterist.  În 2013 aceştia lansează 13, un album ce se întoarce la influenţele şi stilul lor original. Albumul a fost primit foarte bine în rândul criticilor, Fred Thomas, membru AllMusic îl laudă ca fiind: “Neaşteptat de briliant, apocaliptic şi esenţial pentru orice mare fan al metalului.”.

Ce se întâmplă cu Black Sabbath acum? Ei bine…

Black-Sabbath-the-End-poster

Aceştia au plecat într-un turneu uriaş, ce a început deja de pe 20 Ianuarie, iar acesta se va termina în Phoenix, US, pe data de 21 Septembrie.  Formaţia va concerta şi în Europa, ţări ca Germania, Ungaria, Italia, Franţa etc sunt vizate pentru marele concert, la începutul acestei veri. Concertul din Ungaria va avea loc pe 1 Iunie 2016, iar acesta este cel mai apropiat de România.

Cel mai probabil acesta va fi ultimul turneu al formaţiei. The End, nu doar că este “vândut” ca un turneu de final, dar dacă luăm în considerare şi vârsta membrilor şi munca pe care aceştia au depus-o să ajungă aici, acesta ar părea momentul oportun ca să se retragă. Desigur, eu sper să văd concerte Black Sabbath şi la azil, ascultându-le live cu un aparat auditiv ce nu oferă prea mult feedback audio. Însă ştiu că asta este foarte greu de realizat.

Skrillex - headliner la Electric Castle
Noi artiști și headlineri confirmați la Electric Castle
=
Robert Gugonatu

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.