După lansarea unui total de 20 de titluri din seria jocurilor Assassin’s Creed, Ubisoft atacă ecranele din cinematografe, extinzând și aici această franciză. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru – în 2010 am avut parte de Prince of Persia – The Sands of Time, film care urmărea să transpună pe marele ecran acțiunea și atmosfera jocurilor din seria cu același nume.
Din păcate Prince of Persia nu a reușit să se remarce, în ciuda unei distribuții interesante printre care se numărau Jake Gyllenhaal și Ben Kingsley.

Iată că după șase ani apare Assassin’s Creed, după aceeași rețetă. Este adevărat că această serie de jocuri a avut parte de o popularitate mult mai mare decât Prince of Persia (în mare parte din cauza faptului ca au existat mult mai multe titluri), iar șansele să fi auzit de ea sunt mult mai mari, chiar dacă nu ai pus niciodată mâna pe o tastatură sau un gamepad pentru a controla unul din protagoniștii jocului.

Spre deosebire de Prince of Persia care urmărea același fir narativ ca unul din titlurile seriei de jocuri, Assassin’s Creed este transpus pe ecran ca o introducere în franciză, fiind mult mai accesibil pentru spectatorii care nu au avut tangențe cu jocurile.
Din distribuție fac parte nume mari precum Marion Cotillard, Brendan Gleeson și Jeremy Irons, iar personajul principal (Cal Lynch) este adus la viață de Michael Fassbender.

Callum Lynch - Michael Fassbender

Callum Lynch – Michael Fassbender

De ceva timp, seria de jocuri a început să își piardă farmecul pe care îl avea la început și pare să fie mai mult o franciză strict “for-profit”. Din păcate, același lucru s-a întâmplat și cu acest film.

Ce trebuie să știi despre Assassin’s Creed când intri in sala de cinematograf ca necunoscător este că toate jocurile au avut, într-o măsură mai mare sau mai mică, două planuri narative. Vorbim despre un plan narativ care se desfășoară în prezent, și unul care are loc în trecut, unde personajul este transpus în corpul unuia dintre strămoșii săi (Aguilar).
Despre Callum Lynch nu știm decât ca a fost condamnat la moarte și că la începutul filmului i se face o injecție letală. De fapt este trimis la organizația Abstergo (organizația sub care se ascunde Ordinul Templierilor în prezent), care vrea să îl folosească pentru a accesa amintirile strămoșului său Aguilar. Scopul final al Abstergo este să găsească Mărul Edenului (un artefact străvechi cu puteri magice).

Sofia - Marion Cotillard

Sofia – Marion Cotillard

Dacă gamerii încercau să treacă cât mai repede peste firul narativ care se desfășoară în prezent, din păcate, în sala de cinema nu vor putea controla desfășurarea acțiunii. Filmul a pus accentul foarte mult acesta, deși părțile de fascinante din film aparțin celuilalt fir narativ. În final probabil că este dezamăgitor pentru spectatori că acestea nu sunt predominante.
De la un potențial uriaș, garantat de un fan-base foarte extins și o premisă interesantă, Assassin’s Creed dezamăgește, dovedind din nou că filmele care la a căror bază stau jocuri video bune au o problemă când vine vorba de dezvoltarea personajelor și de a înțelege esența poveștii.

Aguilar de Nerha - Michael Fassbender

Aguilar de Nerha – Michael Fassbender

Pelicula pregătește și un sequel, care probabil nu va mai intra în producție. Este păcat că o poveste cu potențial este transpusă atât de slab din punct de vedere narativ în mediul cinematografic.

Nobel 61 Revisited când „nu-s acolo”
Recomandare de film, Filth
=