Nu mulți cunosc și partea neagră, plină de smoală și mizerie din industria muzicală sau de divertisment în general. Majoritatea văd doar luminile, dineurile, averile și faima celebrităților, fără să mai țină cont de chinul, munca, conflictele spirituale și principiile pe care mulți își calcă pentru a ajunge la nivelul la care noi îi știm astăzi.

Keith Emerson a fost un britanic, un compozitor și un clăpar desăvârșit. Acesta a atins faima undeva în anii ’60, când activa în grupul ”the Nice”, iar mai târziu (1970) acesta reușește să pună bazele unuia dintre primele supergrupuri rock din istoria muzicii. Este vorba de ”Emerson, Lake and Palmer”, prescurtat ELP, formația fiind numită simplu după numele muzicienilor.

 

0315K023_Picture1

ELP va ajunge în timp una dintre cele mai bune formații de rock progresiv, primele lor albume ajungând în Top 20 din Billboard 200. Primul lor album fiind într-adevăr o icoană a rock-ului progresiv prin combinațiile lor de tehnici complexe, dar ce rezonau bine cu timpanul și mintea ascultătorului. O adevărată fuziune a între rock progresiv, structuri clasice, jazz și electronice.

Keith și-a adus contribuția monumentală în succesul formației în spatele clapelor. Indiferent că acestea erau sintetizatoare, piane sau orgi, Emerson reușea mereu să creeze firul muzical ce urma să îmbine întreaga simfonie a formației într-un pachet plăcut timpanului.

Keith a decis să-și curme existența la vârsta de 71 de ani. Colegul său Carl Palmer lasă un necrolog în care descrie relația sa atât profesională, cât și în spatele scenei cu Emerson.

”Keith was a gentle soul whose love for music and passion for his performance as a keyboard player will remain unmatched for many years to come. He was a pioneer and an innovator whose musical genius touched all of us in the worlds of rock, classical and jazz. I will always remember his warm smile, good sense of humor, compelling showmanship, and dedication to his musical craft. I am very lucky to have known him and to have made the music we did, together. Rest in peace, Keith.”

Indiferent de motivul pe care l-a avut Keith Emerson pentru a își încheia socotelile cu viața, datoria noastră nu este să judecăm, să investigăm, ci doar să ne uităm cu admirație la muzica pe care acesta a făurit-o în decursul carierei sale și să ascultăm melodia noastră preferată ce se bucură de acordurile fine ale muzicianului.

 

R.I.P

Săptămâna sunetului
Fiul lui Swizz Beatz a produs un beat de pe noul album al lui Kendrick Lamar
=
Robert Gugonatu

Suburban Magazine înseamnă susţinerea necondiţionată a culturii urbane, prin voluntariatul a peste 20 de redactori. Avem nevoie de susţinerea ta pentru a merge mai departe.